Nieuws

Omexom maakt ruimte voor woningbouw aan Zuiderparkweg

Mobiliteit
image

Aan de Zuiderparkweg in Rotterdam worden nieuwe woningen gebouwd. Om ruimte te creëren voor deze woningen, is besloten het bestaande gelijkrichterstation te verplaatsen naar een nieuwe plek in de buurt. De RET, het openbaarvervoerbedrijf van de stadsregio Rotterdam, heeft de engineering, demontage, bouw en inbedrijfstelling van zowel het tijdelijke als het nieuwe gelijkrichterstation uitbesteed aan Omexom.

Gelijkrichterstation krijgt een nieuwe plek

Het belangrijkste doel hierbij is dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de energievoorziening van de metro infrastructuur niet in gevaar mag komen. Ook moet bijna de gehele technische installatie uit het oude gelijkrichterstation hergebruikt worden. Extra voorzichtigheid is dus geboden bij de demontage van deze installatie. Een mooie opdracht voor Omexom, die veel ervaring heeft met dit soort klussen.

Een gelijkrichterstation zorgt ervoor dat de metro’s gelijkspanning krijgen om te kunnen rijden. Het is een gebouw vol technische installaties. Je kunt niet zomaar een station uitschakelen en vernieuwen. Er wordt hier eerst een tijdelijk gelijkrichterstation geplaatst. Pas als die goed werkt, wordt het bestaande gelijkrichterstation ontmanteld en ergens anders opgebouwd.  René van der Zwan, Senior Project Manager bij Omexom : “We hebben het tijdelijke gelijkrichterstation inmiddels in bedrijf gesteld. De behuizing van het nieuwe gelijkrichterstation is klaar. Op dit moment bouwen we de installatie die uit het oude gelijkrichterstation is gekomen, in het nieuwe onderstation in. De installatie is pas 10 jaar oud en kan nog makkelijk 20 jaar mee.” De onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden, worden gerecycled.

Als het nieuwe gelijkrichterstation klaar is, wordt het vanuit Vlaardingen naar Rotterdam getransporteerd en op de nieuwe fundering geplaatst. Daarna zullen de nieuwe kabels aangesloten, getest en in bedrijf genomen worden.  Naar verwachting zal het in de zomer operationeel zijn. Daarna zal het tijdelijke onderstation verwijderd worden.

Testwerkzaamheden tijdelijke gelijkrichterstation

Sloop oude gelijkrichterstation

Verhuizing oude installatie