Nieuws

Het verschil maken als Veiligheidskundige

Werken bij / Veiligheid
image

Wie zijn de mensen achter ons werk? Wouter de Zeeuw werkt sinds januari bij Omexom als Veiligheidskundige. Hij werkt binnen de business unit Major Projects, die grootschalige nieuwbouw-, ombouw- en renovatieprojecten afrondt binnen de hoogspanning. Hoe vergroot hij, samen met het team, het veiligheidsbewustzijn?


Senior Veiligheidskundige, wat houdt die rol in?

“Als Veiligheidskundige werk ik overkoepelend voor meerdere projecten van TenneT, verspreid door Nederland. Voor deze projecten maken we VGM-plannen (veiligheid, gezondheid, milieu), waarin we aangeven hoe we onder andere de veiligheid organiseren op een project. Wat is de scope van het project? Wat zijn de risico’s van de activiteiten die we gaan uitvoeren? Wat doen we eraan om veiligheidsrisico’s te mitigeren, zodat het werk in de uitvoer veilig en soepel verloopt? In mijn rol maak ik projecten van de start tot het einde mee. Sommige projecten bevinden zich in de ontwerpfase, andere projecten bevinden zich al in de uitvoer. Tijdens elke fase veranderen mijn werkzaamheden als Veiligheidskundige. Naast het schrijven van plannen en beoordelen van plannen van onderaannemers loop ik bijvoorbeeld observatierondes. Ook is het de bedoeling dat ik op termijn meer interne audits zal uitvoeren. Tijdens de uitvoer kijk ik ook hoe onze eigen mensen en onderaannemers aan het werk zijn. Is alles veilig, of kunnen we situaties met wat extra uitleg veiliger maken? Vaak krijgen mensen regels, maar als ze snappen wat de achterliggende gedachte daarvan is krijg je snel meer draagvlak. Dat vergroot het veiligheidsbewustzijn op site.”

Wat is je achtergrond?

“Mijn carrière ben ik begonnen bij de politie. Daar heb ik van alles gedaan. Als blauw op straat, bij de ME, bij de recherche. Daar kwam ik in aanraking met veel verschillende mensen. Dan leer je goed om op alle niveaus te communiceren. Dat doe ik als Veiligheidskundige ook. Ik zag mezelf niet tot aan mijn pensioen bij de politie werken. Daarom heb ik ervoor gekozen om een carrièreswitch te maken. Toen ben ik in dit vakgebied gerold en zijn we 10 jaar verder. Ik ben gestart binnen de petrochemie, daar heb ik mijn MVK-diploma behaald (Middelbaar Veiligheidskunde). Daarna heb ik een aantal jaren in de maritieme industrie gewerkt, waar ik mijn HVK-diploma heb behaald (Hogere Veiligheidskunde). Het gaat de laatste jaren minder goed in de maritieme sector. Daarom heb ik ervoor gekozen om een overstap te maken naar een voor mij nieuwe branche. Ook brengt een nieuwe branche weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo ben ik bij Omexom terecht gekomen, in de hoogspanning.”


Van welke werkzaamheden krijg je de meeste energie?

“Toch wel de samenwerking met collega’s. Het juiste advies kunnen geven, gezamenlijk nadenken om bijvoorbeeld tot een mooie oplossing te komen. Vanuit mijn rol kijk ik op een andere manier naar de werkzaamheden. Ik heb daarover met verschillende collega’s contact. Van de technisch manager, constructiemanager tot aan de projectmanager. Iedereen heeft een eigen visie. Samen kom je tot het beste resultaat.”

Wat is jouw plan voor de toekomst?

“Persoonlijk zou ik me verder willen ontwikkelen op het gebied van interne audits. Wat hebben we opgeschreven in onze plannen? En voeren we dit ook uit? En welke verbetermogelijkheden zijn er? Je kunt van alles op papier schrijven, maar werkt dit ook in de praktijk? Het moet op de werkvloer uitvoerbaar zijn, daar gaat het uiteindelijk om. De veiligheidsregels die er wel zijn leg ik graag uit, zodat mensen (zowel onze eigen mensen als bijvoorbeeld onderaannemers) de risico’s achter de ‘regels’ zien.”


Wat doe je in je vrije tijd?

“Samen met mijn vrouw ben ik een oud dijkhuis aan het verbouwen en een mantelzorgwoning voor mijn schoonouders aan het bouwen. Een hele klus, maar het is ook wel een beetje mijn hobby! Inlezen, voorbeelden zoeken op internet en zelf aan de slag gaan. Ook hou ik erg van motorrijden, dat doe ik al jaren. Momenteel heb ik een sport tour motor waar ik graag mee op pad ga. Verder steek ik graag de BBQ aan voor low en slow bereiden van vlees en vis, heerlijk om telkens weer wat anders te proberen!”

Wil jij ook werken bij Omexom? Lees hier meer informatie!