Nieuws

Samenwerking Engineers Omexom Nederland en Tsjechië

Engineering / Energie / VINCI Energies

Samenwerken is de essentie van het VINCI Energies Netwerk. Omexom Nederland en Omexom Tsjechië werken al lange tijd samen in Nederlandse projecten. Waarbij Omexom Tsjechië Omexommers uitleent voor uitvoerende activiteiten. Omexom Engineering wil binnenkort ook voor engineeringsactiviteiten een beroep doen op Tsjechische collega’s. Dominik Jedlicka, Engineer bij Omexom Tsjechië en Robert van Diest, Engineer bij Omexom Zwolle, werken de komende maanden zij aan zij aan project Meeden 380 kV om de voorwaarden voor een geslaagde samenwerking in kaart te brengen.

Samenwerking uitproberen

“We renoveren de totale secundaire installatie van onderstation Meeden”, vertelt Robert. “We vervangen daarbij de besturing en beveiligingscomponenten. De scope is per veld opgeknipt, de werkzaamheden zijn dus mooi afgebakend. Dat maakt het een prima project om een samenwerking uit te proberen. Dominik werkt aan de engineering voor één van de velden. We kozen bewust voor een veld dat wat later op de planning staat voor de oplevering. Als het ontwerpen dan wat langzamer verloopt, kunnen we tijdig bijsturen.”

“Ik draai een half jaar lang mee op het project”, zegt Dominik. “Op die manier proberen we uit te vinden hoe we Tsjechische engineers, zoals ik, succesvol in kunnen zetten op Nederlandse projecten.  Ik werk telkens twee weken in Nederland en dan weer twee weken thuis in Tsjechië. Dat is prima te doen. Ik hou er van om nieuwe dingen te leren en het is heel interessant om in het buitenland te werken. Dat geeft me ook mogelijkheden voor de toekomst. Ik zie een internationale functie wel zitten. “

Robert van Diest, Engineer

De kwaliteit van onze ontwerpen is hoog. Dat willen we zo houden. Dat kan alleen als we onze Tsjechische collega’s deel uit laat maken van onze eigen teams.

Taalbarrière

Zowel Robert als Dominik is heel tevreden over de samenwerking. “Dominik is een uitstekende Engineer, universitair geschoold. Hij heeft gewoon verstand van wat hij doet. Wat dat betreft is er geen reden dat het ontwerp niet op tijd en goed opgeleverd wordt. Omdat er een aantal onbekende factoren zijn, weet je nooit helemaal waar je tegen aan gaat lopen. Dat is een risico, daarom bouwen we die zekerheid in.”

Het grootste probleem blijkt vooralsnog de taalbarrière. “Ik had niet verwacht dat het Tsjechische team het Engels zo goed zou beheersen. Als we qua taal ergens tegen aan lopen dan is dat vaktechnisch. In het ontwerp is de voertaal Nederlands. Dominik komt er aardig uit, maar soms kost het ons wat moeite. Ook voor mij is het lastig om die specifieke termen te vertalen. Cultuurverschillen merk ik niet zo, Dominik heeft een prima werkhouding. Je kan wel merken dat hij gewend is aan een cultuur met veel respect voor hiërarchie.”

Verschillen

Tot nu gaat het helemaal prima. Natuurlijk er zijn verschillen. Denk aan al die meetings die hier zijn, lacht Dominik. Daarnaast gebruiken wij andere software. Het belangrijkste verschil zit wat mij betreft vooral in de wijze waarop je een ontwerp uitvoert. Dat vraagt om communicatie en om een andere denkwijze. Ik ben bijvoorbeeld gewend dat er bepaalde documenten bij het ontwerp opgeleverd moeten worden, dat is hier dan niet het geval. Aan de andere kant werken we hier met een zogenaamde rood-blauw set, zegt Robert. Bij een renovatie brengen we in kaart wat er gesloopt moet worden en in blauw geven we de nieuwe situatie aan. Je moet daarbij ook een beetje op de stoel van de uitvoerder zitten.

Dat valt wel op, vind Dominik, een project wordt hier anders aangevlogen.  Het maken van functieschema’s is ook zo iets. In Nederland geven we de voorwaarden voor het programmeren aan. Bij Tsjechische opdrachtgevers valt dat buiten de scope. Ook dat vraagt een andere denkwijze. Welke functionele voorwaarden  moeten we implementeren  om de installatie correct te laten werken en welke voorwaarden moeten we  aangeven? Dat kan een flinke puzzel zijn.

Veel leren en communiceren

“In feite is het instrueren van Dominik niets anders dan een andere collega opleiden. Ook dan moet je vooral verwachtingen managen. Qua technische kennis en denkvermogen zit het gewoon goed.” Dominik is dat helemaal met hem eens. “Het  komt neer op veel leren en communiceren. Zolang we met name nieuwe ontwerpen maken, dus niet te veel in het onderhoud zitten waarbij we op bestaande situaties voortborduren, moet het prima gaan. Het is wel echt belangrijk dat buitenlandse engineers snappen hoe de wereld hier in elkaar zit. Geregeld contact tussen de teamleden lijkt ons belangrijk. Daarvoor hoeft je geen kantoor vol met Tsjechen in Nederland neer te zetten. Wel bijvoorbeeld een coördinator die beide werelden goed kent.”

Hoge kwaliteit

Robert heeft nog een belangrijke toevoeging; “Er zijn natuurlijk wel meer bureaus die ontwerpen door buitenlandse partijen laten uitvoeren. We krijgen dat soort ontwerpen geregeld onder ogen. Daar is lang niet iedereen blij mee. Het verschil is dat wij de kwaliteit van onze ontwerpen hoog willen houden. Dat kan alleen als we onze Tsjechische collega’s deel uit laat maken van onze eigen teams.”