Nieuws

Omexom vervangt beveiligingen hoogspanningslijnen

Energie / Werken bij

Samen met zijn collega’s vervangt Ard Buikema, specialist bij Omexom, beveiligingen van hoogspanningslijnen op 220kV stations in Noord Nederland. We ontmoetten Ard op hoogspanningsstation Hessenweg in Zwolle en stelden hem een aantal vragen.

Waarom zitten die beveiligingen er eigenlijk?

Ard: “Beveiligingen beschermen de hoogspanningslijn tegen kortsluiting. Kortsluiting kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een boom die op een hoogspanningslijn valt of een mast door harde wind omwaait.”

Waarom zijn er twee types beveiligingen en wat doen ze?

Ard: “Je hebt twee types die als back-up dienen voor elkaar. De distantiebeveiliging is de back-up van de differentiaalbeveiliging. Zo heb je dus altijd een goed beveiligd systeem. Ik ga proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen hoe beide systemen werken.

  • De differentiaal beveiliging zit aan beide kanten van de hoogspanningslijn en meet de stroom die de lijn ingaat en de stroom die uit de lijn komt. Bij een groot verschil tussen de ingaande en de uitgaande stroom schakelt de differentiaal beveiliging de lijn zonder tijdsvertraging af. De beveiligingen communiceren met elkaar via een glasvezel communicatielijn.
  • De distantiebeveiliging zit meestal ook aan beide kanten van de hoogspanningslijn. Deze beveiliging werkt met een ander principe als een differentiaal beveiliging. Een distantiebeveiliging kijkt naar de impedantie van de lijn. Die wordt bepaald door spanning en stroom van de lijn met elkaar te delen en dat weer te delen door de weerstand van de kabel. Wanneer deze waarde verandert door een kortsluiting, schakelt de distantiebeveiliging de lijn af. De distantiebeveiliging werkt met zones en ze overlappen elkaar. De eerste zone schakelt direct af, de tweede en derde zone met een tijdsvertraging. Ook communiceren de beveiligingen met elkaar via telecom of glasvezel.”

Waarom worden de beveiligingen vervangen?

Ard: “De beveiligingen zijn verouderd, schakelen niet meer af volgens de huidige specificaties en het communicatiesysteem is verouderd. De nieuwe beveiligingen werken met digitale, nauwkeurigere technieken. En uiteraard is de communicatie met glasvezel veel sneller dan het oude systeem. Voor een betrouwbare energievoorziening is het belangrijk dat de beveiliging op orde is. Ik vind het mooi dat ik hier, samen met mijn team, een bijdrage aan kan leveren!”