“Als we nu al het verschil kunnen maken, waarom dan niet?!”
De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan snel. Om die ontwikkelingen te volgen en ons op koers te houden zochten we een duurzaamheidscoordinator. Die vonden we in Frans Buijsen. "Ik wil graag mijn steentje bijdragen", zegt hij. 'Dat zal iets van mijn generatie zijn." Van schone schijn houdt hij niet. "Omdat duurzaamheid een hot topic is, kan een functie als de mijne voor de show zijn. Ik wil alleen voor een organisatie werken, die echt met duurzaamheid aan de slag wil." Maak kennis met een bevlogen man.
Wat is je indruk van de organisatie?
De organisatie is groot en best complex. Er zijn veel verschillende business units (BU’s) die deels hun eigen richting mogen bepalen. Wat doe je dan samen en wat doe je apart? Inmiddels ben ik denk ik op vlieghoogte en kan ik aan de slag. Ik werk voor het merk Omexom en een aantal BU’s van Actemium. Beide merken hebben een aansprekende duurzaamheidsambitie. Ze willen echt aan de slag met de duurzaamheidsambitie. Dat vind ik heel belangrijk. Omdat duurzaamheid een ‘hot’ topic is, wordt een functie als de mijne soms voor de schone schijn in het leven geroepen. Ik wil alleen werken voor een organisatie die echt gaat voor duurzaamheid.
Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Ik heb echt een passie voor duurzaamheid! Die ontstond tijdens mijn studie ‘Built Environment’. Ik koos voor de specialisatie duurzaam ontwerpen. Daar merkte ik hoeveel verschil je in die fase kunt maken. Door circulaire, duurzame oplossingen toe te passen die al bestaan én door zelf alternatieven te ontwikkelen. Omexom werkt aan grote projecten. Met onze aanpak en ontwerpen kunnen we echt een voorbeeldfunctie vervullen.
De meeste dingen die je voor het milieu kunt doen, zijn nogal voor de hand liggend. Niet duur of ingewikkeld. Laten we daar gewoon mee beginnen. Thuis en op het werk.
Hoe past dat in je eigen leven?
Ik probeer bijvoorbeeld erg op mijn eigen energieverbruik te letten. Ik heb pas zonnepanelen aangeschaft en zet daarom de vaatwasser aan als de zon schijnt. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen. Dat is ook echt wel iets dat ‘er’ in zit in ‘mijn’ generatie. Toch hoef je geen dure zonnepanelen te hebben of ingewikkeld te doen als je wat voor het milieu wilt betekenen. De meeste dingen die je kunt doen, zijn nogal voor de hand liggend. Laten we daar gewoon mee beginnen. Doen wat je kunt. Thuis en op je werk. Het gaat erom dat je niet stilstaat.
Wat is je rol als duurzaamheidscoördinator?
Ik hou de aandacht op het topic en probeer ervoor te zorgen dat wij de juiste koers blijven varen. Ik enthousiasmeer, motiveer en help collega’s bij het oplossen duurzaamheidsvraagstukken. Die grijpen vaak veel dieper in dan je in de eerste instantie denkt. Duurzaamheid is een trend en een ontwikkeling die niet meer weggaat. We gaan als maatschappij bijvoorbeeld steeds meer gebruik maken van circulaire bouwmaterialen en duurzame alternatieven. Om daar met onze merken op in te kunnen spelen, moeten we de ontwikkelingen volgen, de impact herkennen en overbrengen. Eerder deed de HSEQ-coördinator dat er allemaal bij. Dat kan echt niet meer.
Onze duurzaamheidsstrategie
Omexom, hét merk van VINCI Energies voor de energietransitie, vind dat de duurzaamheidsambities scherp moeten zijn. “Gezien de markt waarin we opereren, willen wij in 2030 circulair zijn en in 2035 CO2 neutraal. Dat is haalbaar als we dat echt willen,” aldus Joop Wervers, directeur van Omexom. Meer weten? Lees het volledige interview met Joop Wervers.
Waar werk je momenteel aan?
De ambities zijn pittig. Ik geloof er wel in dat we ze kunnen halen. We moeten de doelen dan wel beter specifiëren. Inzichtelijk maken waar we stappen zetten. Letterlijk laten zien, waar maken we milieuwinst met de stappen die we nemen. Ik denk erover na hoe we dat kunnen doen. En ik schrijf onze duurzaamheidsbeleidsverklaring. Ook dat is belangrijk, steeds meer opdrachtgevers vragen daarnaar. Duurzaamheidsbeleid wordt een factor die steeds zwaarder meeweegt in de tender fase. Deels overheid gedreven. Net zoals bij veiligheid, kiest een opdrachtgever niet voor een bedrijf met slechte resultaten. Steeds meer jonge mensen laten de duurzaamheidsscore van een bedrijf ook meewegen in hun werkgevers keus. Daarnaast bestaat momenteel een deel van mijn werk uit het begeleiden van de werkgroepen en de resultaten.
Wat vraagt dat van ons als organisatie?
Dat vraagt dat je anders moet denken. Soms ga je een beetje terug in de tijd en kost het misschien iets meer moeite. In dit begin stadium kost dat wat meer geld. Dat vraagt inzet van alle medewerkers. Maar als bedrijf geloven we er heel erg in dat het de juiste weg is. Niet iedereen zal dat direct zo zien. Dat zie ik als een uitdaging. We moeten toch. We kunnen niet eeuwig gebruik maken van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Als we dan nu al het verschil kunnen maken, waarom dan niet?!
PLATINUM ECOVADIS SCORE
Ecovadis beloonde VINCI Energies Nederland, met al haar merken en business units, met Platinum rating voor ons MVO-beleid op het gebied van milieu, social, ethics en duurzaam inkopen. Hiermee behoren we tot de top 1% van onze sector. En Omexom dus ook.