Omexom draagt bij aan grootste CO₂-afvanginstallatie van Europa

De grootste CO₂-afvanginstallatie van Europa staat bij afvalverwerker Twence in Hengelo. Deze unieke installatie vangt jaarlijks 100.000 ton CO₂ uit rookgassen af en zet deze om in herbruikbare grondstoffen voor onder andere de glastuinbouw. Zo levert Twence een waardevolle bijdrage aan de klimaatdoelstellingen en de circulaire economie. Voor dit indrukwekkende project coördineerde Omexom de aanleg van de elektrische infrastructuur en leverden we de supervisie voor het testen en de installatieverantwoordelijke.
Bouw van grootschalige CO₂-afvanginstallatie
“Iedereen die we spreken, is het erover eens. De realisatie van deze grootschalige CO₂-afvanginstallatie is een indrukwekkend project”, zegt Ronald de Vries, manager projecten bij Twence. “Indrukwekkend door de duur van het project – we begonnen in 2017 al met de eerste plannen – door de enorme investering en subsidie die we hebben gekregen, door de innovatieve technologie en bouwmethoden én door vele bedrijven en honderden mensen die eraan samenwerken.”
Elektrische infrastructuur voor nieuwe installatie
SLB Capture (voorheen Aker Carbon Capture) bouwde de CO2 afvanginstallatie. Als vaste onderhoudspartner van Twence voor hoog- en laagspanning werd Omexom gevraagd een deel van de elektrische infrastructuur te verzorgen. “We coördineerden de plaatsing van het nieuwe hoog- en laagspanningsnetwerk, leverden de installatieverantwoordelijke en de supervisie voor het testen van de complete installatie,” vertelt Wim Spaan, projectverantwoordelijke bij Omexom.
Slimme netinpassing op afstand: voeding aanleggen over 230 meter
Een bijzondere uitdaging was dat de nieuwe installatie vanwege ruimtegebrek niet bij de hoofdvoeding in de buurt geplaatst kon worden. De nieuwe locatie lag op het terrein aan de overzijde van de weg. “Dat maakte het een intensieve klus. We trokken negen dikke hoogspanningskabels over 230 meter door de hele installatie. In drie weken tijd hadden we alles aangesloten en getest,” aldus Wim.
Laagspanningsnetwerk op maat: aanleg én praktisch advies
Naast het hoogspanningsgedeelte legden we ook een deel van het laagspanningsnetwerk aan.
“We plaatsten schakelaars, sloten transformatoren aan en richtten het compactstation in. Daarnaast adviseerden we over praktische zaken, zoals de optimale plaatsing van panelen, aardingen en bliksemafleiding. Hoewel er al plannen waren, is er in de praktijk vaak meer nodig dan gedacht,” legt Wim uit.
Veilig schakelen in complexe installatie: onze werkwijze
Veilig schakelen in complexe installatie: onze werkwijze. Het project verliep volgens planning, ondanks de standaard uitdagingen. “Je komt altijd zaken tegen die extra aandacht vragen. Het meest voorkomende is dat mensen te snel willen, maar je moet het wel goed doen,” zegt Wim. Als installatieverantwoordelijke droeg hij ook de veiligheidsverantwoordelijkheid: “Eerst aarding, anders geen spanning, is mijn credo.”
Van CO₂-afvang naar biogas: vervolgopdrachten voor Omexom
De installatie draait inmiddels volop. Dankzij deze bijdrage kan Twence jaarlijks 100.000 ton CO₂ omzetten van afval naar groene oplossing voor de glastuinbouw.
Het vertrouwen van Twence in Omexom spreekt voor zich. “Voor de komende maanden staat alweer een volgend project op de planning: de aanleg van een compactstation voor de stroomvoorziening van een nieuwe biogasinstallatie. Zo maken we samen de energietransitie waar,” sluit Wim af.
Meer weten over onze oplossing Bouw?
De vraag naar energie wordt nog steeds elke dag groter en het hoogspanningsnetwerk is toe aan vernieuwing. Vervoersbedrijven, fabrieken en regio’s staan voor de uitdaging om de capaciteit uit te breiden op de bestaande infrastructuur of deze te moderniseren. Het is onze taak om een bijdrage te leveren aan de energietransitie; dit doen we met de bouw van nieuwe installaties, verduurzaming van materialen en intelligente besturingen.