Nieuws

“Een vrouw in de techniek is allang niet meer bijzonder”

Werken bij

Nederland staat 27e op de Europese lijst van het aantal vrouwen binnen de techniek en we kruipen steeds verder omhoog. Inmiddels is 14% van de technici een vrouw. Ook binnen Omexom groeit het aantal vrouwelijke medewerkers gestaag. Hoe vinden zij het om in een technische omgeving te werken en hoe denken zij over het onderwerp? We vroegen het aan Raghni Sital, secundair engineer en Anne van Vliet, projectmedewerker.

Waarom kiezen meisjes minder snel voor techniek?

Raghni: “Voor een deel zal dat de natuur zijn, je omgeving en opvoeding spelen zeker een rol. Ik groeide op tussen alleen maar neven. Zij waren gek op techniek. We maakten samen autootjes en bouwden battlebots. Dat ik techniek ging studeren leek logisch. Mijn neven werkten allemaal bij grote energiebedrijven. Ze waren stuk voor stuk blij met hun job. Dus dat wilde ik ook. Mijn ouders zijn daar altijd heel stimulerend in geweest.”

Anne: “Voor meiden is het geen voor de hand liggende keuze om in de techniek te gaan werken. Deels omdat de omgeving het ‘bijzonder’ vindt. Dat is tenminste mijn ervaring.  Na de havo koos ik voor elektrotechniek.  Als ik dat vertelde kreeg ik standaard de vraag:  ‘Goh, vanwaar die keuze?’. Vriendinnen, die een opleiding in bijvoorbeeld de richting zorg of economie kozen, kregen die vraag zelden. Het irriteerde mij dat ik als vrouw moest onderbouwen waarom ik een technische opleiding koos. Zo stigmatiserend. Waarom zou ik niet kunnen doen, wat voor een man blijkbaar normaal is? Het moet maatschappelijk normaler gevonden worden dat vrouwen een technische opleiding doen of in de techniek werken. Zodat je je niet hoeft te verantwoorden,  maar dat men zegt:  “Wat leuk, dat zouden meer meiden moeten doen!”.

Daarnaast denk ik dat een hoop meiden geen idee hebben wat ‘werken in de techniek’ inhoudt. Wat je allemaal kunt doen in dat vakgebied. Bij jongens komt die beeldvorming vaak al in de tienerjaren. Ze sleutelen aan van alles en nog wat. Die interesse speelt op die leeftijd bij meiden wellicht nog niet zo. Wat niet betekent dat die interesse er helemaal niet is, die moet wakker gemaakt worden. Ik denk dat het eerder geven van meer technische vakken op de middelbare school daarbij zou kunnen helpen.”

Hoe wordt je als vrouw benaderd in een mannenwereld?

Anne: “Tijdens mijn opleiding was ik een van de weinige vrouwen. Daar had ik weleens het gevoel dat ik onderschat werd. Dat ik twee zo hard moest werken als een ander. In het werkveld ben ik tot nu toe altijd vriendelijk en met respect benaderd in deze ‘mannenwereld’. Onder technici vindt men het helemaal niet raar dat je als vrouw voor techniek kiest.”

Raghni: “Het is allang niet meer bijzonder om als vrouw in de techniek te werken. Tuurlijk, het is een mannenwereld.  Daar voel ik me niet ongemakkelijk onder. Bij Omexom in Zwolle waar ik werk, zijn 12 van de 50 medewerkers vrouw. In mijn kantoortuin ben ik de enige. Ik word totaal niet anders behandeld als het gaat om mijn capaciteiten. Daarin wordt ik heel serieus genomen. Maar ik hoef nooit een deur open te doen en er altijd wel iemand die hulp aanbiedt als ik bijvoorbeeld iets zwaars moet tillen. In dat opzicht krijg ik als vrouw wel een aparte behandeling. Stiekem geniet ik daar wel van”.

Is het anders om met vooral mannen te werken?

Raghni: “Mijn eerste baan was als docent op een technische school. Daar werkten veel vrouwen. Als ik dat nu vergelijk met andere jobs, dan zie ik dat dat een ander sfeertje was. Met meer aandacht voor gezelligheid, dat soort dingen. Als er hier een verjaardag is, wordt er staand een koffie achterovergeslagen en een gebakje naar binnen geschoven. Soms mis ik ‘vriendinnengebabbel’ een beetje. Als er een knappe glazenwasser langskomt bijvoorbeeld.”

Anne: “De communicatie met mannen ervaar ik als veel directer. Als iets niet gaat zoals het moet, dan wordt dat gezegd en opgelost. Uiteraard moet je wel een beetje stevig in je schoenen staan, maar dat is ook onderdeel van het volwassen worden en geldt zeker niet alleen in ‘de mannenwereld’.”

Is het belangrijk dat vrouwen in de techniek werken?

Anne:  “Ja, ik vind dat heel belangrijk. Vrouwen hebben een andere kijk op zaken. Persoonlijk heb ik gemerkt dat vrouwen sterker zijn in organiseren. Daarnaast brengen ze vaak een goede balans in een projectteam. Overigens geldt dat ook voor teams met alleen maar vrouwen, daar brengen mannen weer een mooie balans.”

Raghni:  “Voor mij gaat het erom dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Man, vrouw dat maakt niet uit. Ik denk trouwens niet dat vrouwen alles kunnen wat een man kan, andersom ook niet overigens. We kunnen wel veel hetzelfde doen, soms betekent dat dat de tools aangepast moeten worden. Dat er vrouwen in de techniek werken vind ik ook daarom heel belangrijk. Zij kijken met een ander oog naar bepaalde zaken. Laatst las ik dat vrouwen 47% meer kans op letsel hebben als gevolg van een auto-ongeluk. Dat komt omdat gordels anders werken bij vrouwen. Nu wordt er getest met “female dummies”. Dat soort zaken worden denk ik opgepakt en gestimuleerd, als er meer vrouwen in de techniek werken. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt. Ik bedoel dat ik als jonge vrouw vanuit Suriname mijn boeltje pakte en in mijn eentje de oceaan overstak om als Engineer te gaan werken, dat was 30 jaar geleden ook niet zo vanzelfsprekend.”

 

 

Anne van Vliet

Raghni Sital

Ook werken bij Omexom?

Enthousiast geworden van de ervaringen van Raghni en Anne? Dat snappen we. Meer ervaringsverhalen en vacatures vind je op onze werkenbij-site.