Nieuws

Expertise Omexom ook ingezet bij datacenters

Industrie
image

Omexom heeft inmiddels van verschillende datacenters opdracht gekregen om technische supervisie te verzorgen. Wat houdt dit in?

Technische supervisie omvat begeleiding, controles en tests

Datacenters gebruiken veel energie en hebben meestal hun eigen aansluiting op het hoogspanningsnet. Narcis Zarafin, Technisch Specialist bij Omexom: “Als er een uitbreiding van die aansluiting nodig is, moeten de aannemers die dit werk uitvoeren, begeleid worden, dat doe ik. Ook voer ik controles uit op de afgeronde werkzaamheden en houd ik me bezig met testwerkzaamheden”. Omexom heeft de expertise in huis om deze technische supervisie te verzorgen. Narcis: “Om dit werk te kunnen doen, heb je specifieke kennis nodig van het domein hoogspanning. Het is een combinatie van kennis die je hebt opgedaan op school en ervaring in de hoogspanningswereld”.

Door de voortschrijdende digitalisering werken we steeds meer thuis. Onze data slaan we op in de cloud. Maar die cloud moet wel ergens worden bewaard. Dat gebeurt in datacenters. Sinds 2010 is het dataverkeer vertienvoudigd. Niet alleen door het thuiswerken, maar bijvoorbeeld ook door bedrijven die besluiten om een veiliger, makkelijker en energiezuiniger alternatief voor hun serverruimte te kiezen. En bedrijven die een backup van hun data in een ander land of continent opslaan om het verlies van gegevens ten gevolge van een ramp te voorkomen. De markt is dus in beweging. Er worden nieuwe datacenters gebouwd en bestaande datacenters breiden uit. Hierdoor zijn nieuwe aansluitingen op het hoogspanningsnet nodig en bestaande aansluitingen worden uitgebreid.

Narcis: “Het is leuk om dit werk te doen en deel uit te maken van het technische team dat bij de klant aan het werk is. Ik ben de hoogspanningsspecialist, maar in het team zitten bijvoorbeeld ook specialisten op het gebied van laagspanning, beveiliging en brandalarmen. Samen gaan we voor hetzelfde doel:  een kwalitatief goede en veilige installatie”

Gereedschap inladen voor een nieuwe werkdag bij de klant