Nieuws

“We zien kansen om netstudies toe te passen in de lokale markt”

Consultancy / Energie / Engineering / VINCI Energies

Hoe kunnen we netstudies lokaal toepassen? Dat begrijpen was het doel van de ‘learning expeditie’ die VINCI Energies onlangs organiseerde. Robert van Diest, Martin de Weerd en Hilbrand Brands van Omexom NL én collega's uit 7 andere landen namen deel aan de expeditie. Ze werden ontvangen door Booth & Associates, ook een merk van VINCI Energies. Naast het ontwerpen van energievoorzieningen, voorziet Booth & Associates in netstudies. “Hoewel het Nederlandse markt verschilt van de Amerikaanse markt, zien we kansen om netstudies ook hier toe te passen”, zegt Hilbrand, business unit manager bij Omexom.

Complexe studies als input voor een ontwerp

Netstudies zijn de studies die onder andere vooraf gaan aan het ontwerp en de uitvoering van bijvoorbeeld hoogspanningstations. Het zijn enorm complexe studies, beïnvloedt door veel variabelen en afhankelijkheden. Leg je bijvoorbeeld een kabel dan zijn zowel de specificaties van de kabel, als de grondgesteldheid, van invloed op de berekening. Om al deze invloeden ze goed mogelijk mee te nemen in een ontwerp, voer je een systeemimpactstudie uit. Die bestaat uit een aantal berekeningen die vanuit een model doorgerekend kunnen worden. Denk aan Loadflow, power factor, kortsluitberekening, harmonische, Flicker en vlambogen. Hierop worden de eisen gebaseerd die gaan gelden voor het ontwerp. Zodat we de kwaliteit van het geheel, ontwerp en bouwen, borgen. Robert van Diest, engineer bij Omexom: “Werk je aan netstudies, dan ben je al vroeg betrokken bij het maken van elementaire keuzes. Zo geef je mede vorm aan de energietransitie. Dat zou ik heel gaaf vinden om te doen.”

Het mooie van een netwerkorganisatie is dat de benodigde kennis voor een groot deel in het netwerk op te halen is.

Het model nadert de werkelijkheid

Hilbrand: “We zitten middenin de energietransitie daarom is het essentieel dat we netstudies kunnen uitvoeren binnen het energienet. Zo kunnen we bijvoorbeeld nieuwe elementen als batterijopslag ook meer en meer verantwoord inpassen. Tijdens de expeditie bezochten we ook een aantal projecten waar dit succesvol is toegepast.” Robert:“Booth & Associates liet ons tot in detail zien hoe ze de netstudies uitvoeren. Van de software mogelijkheden tot de uitvoering van een systeemstudies. Dat was fascinerend. Ze zijn enorm ver met hun model. Je kunt zoveel scenario’s invoeren, dat het model de werkelijkheid heel dicht nadert. Het blijft een voorspelling, zoals het weerbericht.”

 

Kansen voor netstudies

Hilbrand: “Op dit moment voeren wij als Omexom NL nog geen netstudies uit. Maar we willen ons graag verder ontwikkelen als expertisecentrum. We zien kansen om netstudies en delen hiervan toe te passen in onze lokale markt. Hoewel de Nederlandse en Amerikaanse markt van elkaar verschillen. De leerexpeditie bevestigde dat. Het mooie van een netwerkorganisatie is dat de benodigde kennis voor een groot deel in het netwerk op te halen is.

Ben jij klaar voor de energie van morgen?

Met gedegen advies aan de voorkant van ieder project kun je inspelen op slimme oplossingen.  Zo ben je klaar voor de energie van morgen. Benieuwd hoe we je nu al kunnen helpen met advies? Klik op de button ‘Advies’ voor meer informatie.