Nieuws

Tweede leven voor veldhuisjes

Milieu / Bouw

Omexom wil in 2030 circulair zijn en CO2 neutraal in 2035. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verduurzamen van de processen in eigen huis. Vervolgens worden projectlocaties op verschillende manieren duurzamer. Een mooi voorbeeld is het hergebruik van veldhuisjes op hoogspanningsstations. Aan het woord: Gerrit Noorlander, Senior Project Manager bij Omexom en heel bewust bezig met duurzaamheid.

Wat is een veldhuisje?

Gerrit: “Een betonnen gebouwtje waarin de apparatuur staat opgesteld om een veld op een hoogspanningsstation te kunnen bewaken en bedienen. In dit specifieke geval is het een prefab ruimte.”

 

Waarom waren de veldhuisjes in Diemen over?

“Op station Diemen zijn twee velden geamoveerd en de veldhuisjes moesten ook verwijderd worden en zouden dan naar de breker gaan. Zonde! We hebben voorgesteld om ze op te knappen en opnieuw te gebruiken op hoogspanningsstation Goes de Poel, waar we juist een hoogspanningsstation aan het uitbreiden zijn met vier velden, en we per twee velden een nieuw veldhuisje nodig hadden.”

Wat moest er gebeuren om ze opnieuw te kunnen gebruiken?

“De huisjes zijn gereinigd, voorzien van wand- en dakisolatie en een nieuw dak. De deur is geschilderd en er zijn gevelpanelen aangebracht in dezelfde stijl als de bestaande veldhuisjes op het station. Er is een nieuwe computervloer aangebracht en de complete installatie is vervangen. Ook is de EMC afscherming weer helemaal up-to-date. De huisjes zijn weer als nieuw!”

 

Zijn ze nu kwalitatief net zo goed als een nieuwe?

“Zeker!”

Wat vindt de klant van het initiatief?

“TenneT was vanaf het begin enthousiast over het initiatief en heeft goed meegewerkt, zodat we de huisjes daadwerkelijk op een andere station een tweede leven konden geven. Hergebruik van grondstoffen is zowel voor TenneT als voor Omexom heel belangrijk!”

 

Wat scheelt het in CO2?

“Doordat de oude huisjes niet gesloopt hoefden te worden én er geen nieuwe geproduceerd hoefden te worden, is twee ton CO2 bespaard! Ook het werkelijk in praktijk brengen van hergebruik van onderdelen is een goede stap. En dat vind ik echt goed nieuws!”

Volgende stap

“Ik ben heel bewust bezig met energie- en grondstoffengebruik in mijn projecten en heb allerlei plannen en ideeën. Er wordt voor een project een nieuw ketenpark aangeschaft met nul op de meter keten. Emissieloos bouwen, daar moet je mee gaan beginnen en ik hoop dat dit een vlucht gaat nemen. Ook is het mijn persoonlijke missie om zowel zakelijk als privé mensen bewust te maken van zinloos energieverbruik. Ik hoop dat dat bij steeds meer mensen gaat leven, er is echt nog een wereld te winnen! Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt.”

 

Zien hoe we de veldhuisjes een tweede leven geven?

One Earth Challenge

Recente ontwikkeling

Met dit project won het projectteam de VINCI Energies “One Earth Challenge”. Een intern initiatief van VINCI Energies om onze milieuvriendelijke oplossingen in de schijnwerpers te zetten. Het winnen van de prijs betekent onder andere dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om dit initiatief breder in te zetten.