Nieuws

Omexom verzorgt energievoorziening Metro aan Zee

Mobiliteit

RET, het openbaarvervoerbedrijf van de stadsregio Rotterdam, heeft de engineering, bouw en inbedrijfstelling van het tractiestation uitbesteed aan Omexom. Het gelijkrichterstation zal de metro tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand van energie voorzien. Het belangrijkste doel hierbij is de kwaliteit en betrouwbaarheid van de energievoorziening van de metro infrastructuur te waarborgen.

Reizigers kunnen straks direct vanuit de metro het strand oplopen

Helemaal uit de lucht vallen komt de opdracht niet. Omexom heeft tenslotte de energievoorziening van de Hoekse Lijn verzorgd. René van der Zwan: ‘Voor Omexom is deze opdracht een bevestiging van onze expertise op het gebied van de tractie energievoorziening en het vertrouwen van RET in Omexom om dit project met succes te realiseren.’ Zowel Omexom als RET heeft veel van voorgaand project geleerd en ervaart daar nu het voordeel van. René: “Het is een mooie uitdaging om dit project zonder noemenswaardige restpunten op te leveren.”

Omexom verzorgt de engineering en ontwerpafstemming, het leveren, monteren en opleveren van het tractiestation voor de metro naar Hoek van Holland strand. Dit is inclusief de behuizing van de gelijkrichterstations voor de verbinding. In een gelijkrichterstation wordt de 10.000 volt wisselspanning vanuit het gewone elektriciteitsnet via transformatoren omgezet naar een lagere gelijkspanning voor de metro’s. Daarnaast omvat de opdracht ook alle neveninstallaties voor deze energievoorziening zoals het ombouwen van de 10kV ring te Hoek van Holland Haven.

Over Metro aan Zee

Projectorganisatie Metro aan Zee zorgt voor de spoorverlenging die begint bij Hoek van Holland Haven en eindigt bij het Hoekse strand. Op deze locatie wordt op dit moment ook het nieuwe eindstation Strand gebouwd. Reizigers kunnen direct vanuit de metro het strand oplopen.

De werkzaamheden zijn in volle gang en zullen in het voorjaar van 2022 afgerond zijn, zodat de eerste reizigers in de loop van 2022 gebruik kunnen maken van deze metro.

De bouw van het gelijkrichterstation is in volle gang

Sfeerimpressie

Update:

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de bouw van het gelijkrichterstation voor RET bij Voscon VBS B.V. Het station is vervoerd naar de plaats waar het straks de metro tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand van energie zal voorzien. Inmiddels is het project opgeleverd en is RET gestart met de eerste testritten.

Update:

Eerste testrit naar metrostation Hoek van Holland Strand zit erop!
De kortsluittesten zijn succesvol uitgevoerd en de tractiekoppeling van Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand is een feit. Inmiddels voorziet het gelijkrichterstation de metro tussen de twee stations van energie en kon er een start gemaakt worden met testrijden. De eerste rit is goed verlopen en de metrobestuurders zijn enthousiast over het mooie nieuwe stuk.