Nieuws

Omexom aan het werk op grote hoogte

Industrie / Onderhoud

Omexom onderhoudt sinds twee jaar alle middenspanningscomponenten op één van ‘s werelds meest moderne en innovatieve containerterminals. Gezien het feit dat het werk 24/7 doorgaat is een betrouwbare energievoorziening is een belangrijke vereiste. Omexom helpt de opdrachtgever hierbij door te zorgen dat de middenspanningsinstallatie in topconditie blijft.

Onderhoud trafo’s hijskranen bijna 60 meter boven zeeniveau

Wat houdt dit in?

Over het gehele terrein lopen kabels die 21 kV transporteren naar de plekken waar spanning nodig is. Bijvoorbeeld naar de kranen die de containers hijsen en de plekken waar de accu’s van de automatisch geleide voertuigen worden opgeladen. Op deze plaatsen wordt de spanning van 21kV getransformeerd naar de gewenste spanning. Voor kranen is dat 600 volt. Erwin Mostert, Technician bij Omexom: “De transformator van een kadekraan zit helemaal bovenin, op een hoogte van 60m. Daar heb je een mooi uitzicht op zee en de terminal. Het is erg gaaf om te zien wat er op de terminal allemaal beweegt en te bedenken dat dit allemaal geautomatiseerd gaat.”

Onderhoudsplan

Zoals gezegd onderhoudt Omexom de gehele middenspanningsinstallatie. In het onderhoudsplan staat precies omschreven wanneer de verschillende componenten zoals trafo’s en schakelaars onderhoud nodig hebben. De grote uitdaging hierbij is flexibel mee te bewegen met de klant. Erwin: “Wanneer het bijvoorbeeld hard waait ligt in verband met de veiligheid de hele terminal stil. Dit kan de planning van de opdrachtgever behoorlijk omgooien, omdat dan ook het geplande onderhoud niet doorgaat.”

Toekomst

Erwin: “Met de ervaring die we opdoen tijdens de werkzaamheden kunnen we steeds beter inschatten welk onderhoud vaker of juist minder vaak uitgevoerd moet worden. Zo kunnen we de opdrachtgever steeds beter van dienst zijn.”

Op het terrein mogen geen foto’s worden gemaakt, vandaar dat we dat op gepaste afstand hebben gedaan.