Nieuws

“Mijn stage draagt bij aan de ontwikkeling van een nieuwe dienst”

Consultancy / Digitalisering / Energie / Werken bij

Het engineeringteam van Omexom in Zwolle start met het adviseren van grootverbruikers in het vrije domein (o.a. industrie, bedrijventerreinen) en regionale netbeheerders. Netwerkberekeningen zijn daar een essentieel onderdeel van. Zulke berekeningen maak je met de software tool Vision Network Analysis. Rik van den Hoorn, 3e jaarsstudent elektrotechniek, werkte tijdens zijn stage aan een werkinstructie. Daarmee is de tool snel toegankelijk voor het engineersteam en is er al vanaf de start een uniforme werkwijze.

Waarom koos je voor Omexom?

Met de opleiding bezochten we Omexom Institute in Assen. Ik kende de theorie van de componenten van een hoogspanningsstation en de werking ervan, maar om het zo van dichtbij te zien was enorm vet. De hoogspanning is een wereld waar iedereen mee te maken heeft, maar er zijn weinig mensen bekend met de precieze werking. De techniek erachter is zeer complex en dat vind ik zelf erg interessant. Daar wil ik graag meer over leren. Daarnaast speelt Omexom een grote rol in de energietransitie.

Wat was je opdracht?

Het engineersteam gaat zich richten op het geven van advies, netwerkberekeningen zijn daar een essentieel onderdeel van. Die maak je met de softwaretool Vision.  Dat  is een vrij nieuwe tool voor de meeste engineers. Daarom schreef ik handleidingen en werkinstructies op basis van de wensen eisen. De formulering van de scope was het lastigste onderdeel. Vervolgens filterde ik de juiste informatie uit een aantal bronnen  en ging aan de slag met het programma. Ik werkte ook een aantal projecten uit die eerder al met behulp van Vision waren ontworpen. Zo heb ik het ideale proces beschreven en een aantal templates kunnen verwerken in de tool.

Waar ben je het meest trots op?

De opdracht was super actueel. Door de energietransitie gebeurt er op dit moment een hele boel in de energiewereld. Het is ontzettend leuk om hier onderdeel van te zijn. Ik ben er vooral trots op dat ik een toepassing van Vision realiseerde waar Omexom straks echt veel baat bij heeft. Met de oplevering van mijn opdracht leverde ik een echte bijdrage aan de opstart van een nieuwe dienst. De engineers kunnen snel en efficiënt aan de slag. Hoe leuk is dat?

Wat leerde je daar zelf van?

Ik heb echt heel erg veel geleerd in de afgelopen 20 weken. Door de werkervaring ben ik enorm gegroeid als professional. Qua werkhouding en qua kennis. Ik weet bijvoorbeeld beter hoe ik nieuwe projecten gestructureerd kan aanpakken. Binnen dit werkveld is een overzichtelijke aanpak erg belangrijk. Daarnaast is natuurlijk de kennis die ik al had van Vision enorm gegroeid.

Rik van den Hoorn

Wat vond je van Omexom als stagebedrijf?

Ik heb ontzettend naar mijn zin gehad! Voor mijn opdracht zat ik gewoon tussen de andere engineers. Ze behandelden me meer als een van hen dan als stagiair. Ik kon daardoor mijn vragen gemakkelijk stellen en hen ondersteunen bij een aantal vraagstukken. Wat me vooral opviel is de prettige sfeer. Iedereen is bereid om elkaar te helpen en  ’s middags liepen we met een aantal collega’s vaak buiten een rondje of we speelden een spelletje tafelvoetbal. Er is ook tijdens het werk ruimte voor niet-werk gerelateerde dingen. Zoals een grap of het bespreken van een toffe voetbalwedstrijd. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.

 

Dat klinkt alsof je er wel zou willen werken?

Zeker! Het mooie is; tijdens mijn zomervakantie kan ik een aantal maanden aan de slag bij het engineeringsteam van Martin de Weerd. Wie weet wat er daarna volgt.  Na de vakantie start ik met de Power Minor op de HAN. Dat is een verdiepende minor in de hoogspanningstechniek, die samen met TenneT is opgezet. Hopelijk start ik in februari met een mooie afstudeeropdracht.

Blij met je Omexom fiets?

Ik ben enorm blij met de Omexom fiets! Daarmee kon ik iedere dag gemakkelijk van het station naar kantoor komen, zonder afhankelijk te zijn van de bus!