Nieuws

Enexis tevreden over uitvoer contract secundaire engineering door Omexom

Energie / Engineering / Referenties

Bijna twee jaar geleden bereikten Enexis Netbeheer en Omexom overeenstemming over het contract voor de secundaire engineering van de modulaire bouw regio Noord. Omexom had de hoogste score bij de aanbesteding en zou ongeveer 4 locaties per jaar aanpakken. We spraken Thijs Havekes, Expert Engineer Secundair bij Enexis over hoe het gaat met de uitvoering van het contract.

Wat is je rol in het project/contract?

“Ik ben verantwoordelijk voor de het complete secundaire ontwerp van begin tot eind. Aan de voorkant betrokken bij het opstellen van het projectplan en het maken van het basisontwerp. Om vervolgens gezamenlijk met Omexom de engineering van het detailontwerp op te pakken. Tevens heb ik een begeleidende rol tijdens de uitvoering en zorg ik in de nazorg voor de uiteindelijke oplevering van het project.

Hoe gaat het met de uitvoering van het contract?

“In het eerste jaar zijn twee stations helemaal afgerond, dit jaar zijn we met zes stations gestart, waarvan een gedeelte inmiddels bijna klaar is. Het tempo waarin projecten zich opvolgen, wordt steeds hoger. Het standaard werk gaat steeds sneller, de uitdaging ligt meestal in de aanhechting met de bestaande situatie.”

Ben je tevreden over Omexom?

“Ik ben heel tevreden. Ze zijn flexibel en denken goed mee in oplossingen. Het is prettig dat ze proactief zijn en als we prioriteiten in de planning nét iets anders leggen, met ons meebewegen. Als we onverwachte dingen tegenkomen in het werk, ondersteunen en helpen ze ons direct.”

Waar zit ‘m dat in?

“Het is natuurlijk fijn om een contract te hebben met één partij. Je verliest geen tijd meer met aanbesteden en je bent veel efficiënter als je met een vast team werkt. Ze weten precies waar ze het over hebben en krijgen steeds meer ervaring. Van ieder project leer je en dat neem je dan weer mee naar een volgend project.” 

Zaten er uitdagingen in het/een project die door Omexom zijn opgelost en/of waarbij Omexom heeft meegedacht en meegewerkt aan een oplossing?

“Als we ergens tegenaan lopen, dan denkt Omexom zeker mee met een oplossing. Er zitten bijvoorbeeld weleens uitdagingen om de koppeling te maken met de bestaande situatie. Ook zijn tekeningen waar men vanuit gaat tijdens de engineering, soms verouderd, waardoor er in de praktijk aanpassingen nodig zijn.”

Next step/ontwikkelingen in de toekomst?

“Er zijn genoeg ideeën, door de energietransitie en de huidige transport schaarste in het HS-net zijn we als Enexis druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden om klanten aan te kunnen sluiten. Maar er moet natuurlijk goed worden nagedacht over de betrouwbaarheid en veiligheid, voordat we iets door kunnen voeren. Het is mooi dat ik mee mag denken aan deze nieuwe ontwikkelingen. Enexis zal daar binnenkort meer over vertellen.”

 

Op de foto links: Thijs Havekes, Expert Engineer Secundair bij Enexis en rechts: Martin de Weerd, Lead Engineer bij Omexom en samen met zijn team verantwoordelijk voor de uitvoering van het contract.

Over de modulaire bouw

Enexis Netbeheer wil sneller, efficiënter en eenduidiger bouwen en heeft een oplossing gevonden in de vorm van modulaire bouw. Er is gekozen voor een aantal gestandaardiseerde panelen die de energievoorziening, beveiliging, regeling en besturing van transformator- en middenspanningsvelden verzorgen. Ze zijn zo voorbereid dat ze heel gemakkelijk aan elkaar te koppelen zijn, waardoor de montage minder tijd kost. Ook hebben ze hun eigen voedingsverdeling, waardoor ze autonoom kunnen werken. In de centrale gelijkspanningsverdeling hoeft dus niets meer te worden aangepast. Deze nieuwe manier van werken zal zowel op bestaande als op nieuwe Enexis Netbeheer locaties toegepast worden.