Nieuws

“Elke melding kan een leven redden”

Energie / Veiligheid

De beste melding van een gevaarlijke situatie. Daar ontving Tim Harthoorn, constructiemanager bij Omexom, afgelopen maand een Pluim voor. Die Pluim is leuk vind Tim, de extra positieve aandacht voor het voorkomen van risicovolle situaties, dát vind hij echt een goede zaak. “Een melding doen is enorm belangrijk. Dat geeft ook anderen de mogelijkheid te leren van de situatie. Zo heeft elke melding de potentie een leven te redden”. De goedlachse Zeeuw vertelt op locatie, in Goes, over het bijna incident en zijn kijk op veiligheid.

Uitdagende situaties

We breiden hier een bestaand hoogspanningsstation uit met vier extra velden. Daardoor ontstaat er een dubbele verbinding in het 150kV netwerk,  dat kun je inzetten bij leveringsproblemen en onderhoudswerkzaamheden. De bouw startte begin dit jaar. Die eerste fase bestaat vooral uit het aanleggen van funderingen om de hoogspanningsinstallatie te dragen, zegt Tim, wijzend naar de kale vlakte bezaaid met diepe putten. Dat betekent veel graafwerk, heien, bekistingen maken en beton storten. Voor die werkzaamheden schakelen we verschillende aannemers in. Die wisselen elkaar af en nemen hun eigen medewerkers mee. Dat is een uitdagende situatie wat veiligheid betreft. Omdat je steeds met andere mensen werkt, met een verschillende achtergrond, opvattingen en niveaus als het gaat om veiligheid.

Een goede sfeer is wat mij betreft het beste preventiemiddel.

Positieve benadering

Ik ben verantwoordelijk voor alles wat op de bouwplaats gebeurt. Iedereen die hier aan het werk is, moet veilig weer naar huis kunnen. Ik moet er niet aan denken dat dat anders is. Ook daarom vind ik het belangrijk om veel op locatie aanwezig te zijn en rondes te lopen. Binnen Omexom is veel aandacht voor veiligheid. Veel zaken zijn goed vastgelegd in beleid en standaarden. Ook zijn er bijvoorbeeld goede trainingen, beveiligde machines en beschermingsmiddelen beschikbaar. Vaak is het toch menselijk gedrag dat, onbewust, de oorzaak is van onveilige situaties. Ik ben enorm voor een positieve benadering. Een goede sfeer is wat mij betreft het beste preventiemiddel. Als je in een slechte bui bent, snel naar huis wilt, of je collega niet zo snel om hulp durft te vragen, kies je onbewust makkelijker voor een onveilige uitvoering.

Fatale situatie

Op de dag van het incident liep ik een ronde over het terrein. Door alle regen was het hier een natte bedoening. De putten stonden vol met water. Midden in zo’n put, in een behoorlijk diepe plas, stond een contractor te slijpen met een slijptol aan een snoer. Het snoer stak in een haspel, die gevaarlijk stond te wiebelen op een paal. Ook midden in het water. Eén onverwachte beweging, een ruk aan het snoer en er was een fatale situatie ontstaan.

Leermoment

Ik trok de stekker er uit en legde het werk stil. Natuurlijk sprak ik de contractor aan en riep ik ook de voorman van de uitvoerder erbij. Op zo’n moment leg ik uit dat de situatie gevaarlijk en absoluut niet wenselijk is. Dan kijken we samen hoe we dat gaan oplossen. In dit geval betekende dat: eerst de put leegpompen en dan pas verder slijpen. Daarnaast maakten we afspraken voor de toekomst. Een slijptol is natuurlijk ook met accu te verkrijgen. Dat is een stuk veiliger. De uitvoerder heeft dat opgenomen in het budget. Ook regelde de aannemer een toolbox met alle medewerkers op locatie. Het incident en de genomen maatregelen werden daarin besproken. Dat is een enorm leermoment voor de betrokkenen. Vanuit dat oogpunt doe ik geregeld een melding van situaties die ik tegenkom.

Kwaad daglicht

Veel van ons werk doen we buiten. We wonen natuurlijk in Nederland, werken met stroom in natte omstandigheden komt dus veel voor. Dit incident vond ik de moeite waard om te melden. Mensen aanspreken en meldingen doen, dat wordt nog wel eens negatief bekeken. Alsof je iemand bewust in een kwaad daglicht wilt zetten. Dat moet je anders zien, vind ik. Er ontstaat toch een soort blindheid bij het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden. Ook als het gaat om veiligheid. Door elkaar aan te spreken op gevaarlijke situaties ontstaat bewustwording. Door meldingen te doen geef je anderen binnen Omexom ook de mogelijkheid van de situatie te leren. Elke melding heeft daardoor de potentie een leven te redden.

“Het ging om zo’n soort put. Het water stond toen veel hoger”.

"Hier gebeurde het. Omdat we zo dicht bij het bestaande station werkten, gebruikten we een schroefvariant in plaats van heipalen"

Tim met Roel Aarden, voorman bij één van de uitvoerders.

"Om veilig in en uit de put te komen, zorgde Mourik in overleg voor trapjes”

Veilig Bewust Certificaat 4

 

Niets is zo belangrijk als veilig en gezond werken. Zeker in de uitvoering. De business units van Omexom die actief zijn in de uitvoering zijn getoetst en behaalden het Veilig Bewust Certificaat 4.