Nieuws

Eerste veld uitbreiding hoogspanningsstation Vijfhuizen klaar voor gebruik

Energie
image

Hoogspanningsstation Vijfhuizen 150 kV wordt door Omexom uitgebreid met vier velden in opdracht van TenneT. Het eerste veld heeft alle tests doorstaan en is inmiddels succesvol in bedrijf genomen. Een belangrijk moment in het project dat het capaciteitstekort in de regio moet voorkomen.

Belangrijke stap om capaciteit voor glastuinbouw en datacenters te vergroten

Het tekort wordt verwacht vanwege de sterk groeiende vraag naar energie. De vraag is voornamelijk afkomstig van datacenters en glastuinbouwbedrijven, die zich willen vestigen of willen uitbreiden. Om de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in de regio Amsterdam en Haarlemmermeer ook in de nabije toekomst te kunnen waarborgen moet het netwerk worden versterkt. Daarom heeft TenneT Omexom opdracht gegeven om onderstation Vijfhuizen en Nieuwe Meer uit te breiden. Omexom verzorgt het gehele traject, van de engineering en bouwkundige aanpassingen in de GIS hal tot en met het testen en in bedrijf stellen van de installatie.

Gerrit Noorlander, senior projectmanager bij Omexom: “Zowel het 380 kV als het 150 kV net zit vol, dus als we een veld uit bedrijf nemen, kan de rest het eigenlijk niet overnemen. We hebben dus beperkt de tijd om onze werkzaamheden uit te voeren. Dat is soms goed passen en meten, maar een uitdaging die we zeker niet uit de weg gaan.”

Onze technisch specialisten testen het eerste veld zodat het daarna in bedrijf genomen kan worden.