Nieuws

Eemshaven Midden in bedrijf

Energie / Referenties

Vorig jaar stonden Nienke Homan (gedeputeerde Energie en energietransitie van de provincie Groningen), Henk Barentsen (TenneT-manager) en Joop Wervers (Omexom-directeur) tijdens het startmoment van de bouw nog met hun laarzen in het beton. Nu is hoogspanningsstation Eemshaven Midden in bedrijf. Een prachtig moment en een fantastische mijlpaal!

Belangrijke schakel voor de energietransitie in Nederland

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft ons opdracht gegeven om het elektriciteitsnet in Eemshaven voor transport van duurzame energie te versterken. Tot deze opdracht hoorde onder andere de engineering en realisatie van het compleet nieuwe hoogspanningsstation Eemshaven Midden (EHM110). Het station is verbonden met het (bestaande) hoogspanningsstation Eemshaven-Robbenplaat. Een zeven kilometer lange ondergrondse kabelverbinding sluit het nieuwe station aan op station Robbenplaat en het landelijke en regionale grid. We hebben de capaciteit van station Robbenplaat uitgebreid met twee nieuwe 110/220 kV-transformatoren en twee nieuwe transformatorvelden. Allemaal onder begeleiding van onze Projectmanager Michael Hoogendoorn.

Het nieuwe hoogspanningsstation is nodig om duurzame stroom op en rond de Eemshaven te transporteren. De komende jaren komen er steeds meer windmolens in het gebied, waarmee de behoefte aan transportcapaciteit sterk toeneemt. Het is een mooie uitbreiding van het elektriciteitsnet en een belangrijke schakel voor de energietransitie in Nederland!

 

Tijdens het startmoment van de bouw

EHM110 vanuit de lucht

Foto: TenneT/Koos Boertjens

Tijdens de bouw

Kijk je mee met de bouw van het hoogspanningsstation?