Nieuws

De Gilde Groep trainde bij Omexom Institute

Omexom Institute / Energie / Veiligheid

Sinds 2021 heeft Omexom in Assen een eigen opleidingsinstituut. Bij Omexom Institute worden vakmensen die werken met hoogspanning getraind en bijgeschoold. Specialisten kunnen er terecht voor de theorie én voor de praktijk: blended learning.

Het instituut beschikt over een compleet station waar allerlei praktijksituaties kunnen worden geoefend. Het instituut is niet alleen opgericht voor de eigen medewerkers van Omexom, maar ook voor die van andere bedrijven. De Gilde Groep trainde er op dinsdag 21 september. Erwin Altena, directeur/mede-eigenaar van De Gilde Groep vertelt over de ervaringen van de vakkrachten én die van hemzelf. Want hij trainde mee op deze dag.

We wilden onze groep van tien vakkrachten een basistraining hoogspanning laten volgen voor de primaire zijde. Dit zijn allemaal goed gekwalificeerde vakmensen met ervaring in diverse segmenten binnen de elektrotechniek van de industrie, scheeps- en jachtbouw en de secundaire zijde van hoogspanning. Vragen die in deze cursus aan bod moesten komen waren onder andere: wat kun je aantreffen op een hoogspanningsstation? Wat is de opbouw van een veld? Wat kun je daar aan componenten en schakelingen verwachten? En welke handelingen mag en moet je verrichten? Daar omheen hebben we samen met Omexom Institute een programma opgesteld. Theorie in de ochtend, de praktijk in de middag.”

Wat voor voordelen heeft De Gilde Groep van deze training?

“Doordat onze vakkrachten een goede basiskennis en ervaring bezitten van werken met hoogspanning, kunnen we ze veel efficiënter en sneller inzetten op de projecten van Omexom en andere opdrachtgevers. Dat past ook perfect binnen onze manier van projectmatig werken volgens het Gilde Model. Door dit model kunnen we door de inzet van onze vakkrachten de voorspelbaarheid van de projecten vergroten. Geweldig dat Omexom haar instituut openstelt voor een samenwerking met De Gilde Groep. Door de energietransitie komt er veel op ons af. Dat kunnen we alleen goed aanpakken als wij met onze opdrachtgevers samenwerken in de keten.”

En waren De Gilde Groep en haar medewerkers tevreden over de training?

“Ja, alle lof! Zeker ook voor de trainer. Omexom Institute beschikt over nieuw equipment en de training was helemaal op onze vakkrachten afgestemd. De vakkrachten kregen de training in hun eigen taal, maakten kennis met de Nederlandse normering, de hier veel voorkomende merken en componenten met hun eigen specificaties. Voor onze vakkrachten is dit een goede aanvulling en uitbreiding van hun kennis. Ze waren dan ook allemaal enthousiast en willen doorgroeien in de hoogspanning. Deze training krijgt dus zeker een vervolg.”

Meer weten over Omexom Institute?