Nieuws

Succesvol onderhoudsdebuut bij Sloecentrale

Referenties / Energie / Onderhoud

Een keer per jaar wordt de Sloecentrale stilgelegd voor groot onderhoud. Dit jaar mocht Omexom de hoogspanning voor de eerste keer onder handen nemen. We mogen spreken van een succesvol debuut. Aan het woord: Wim Harthoorn, EC/I Teamleader bij de Sloecentrale. De dagtaak van dit team is het coördineren en regelen van al het onderhoud en zorgen dat de centrale altijd in een optimale conditie verkeert.

Waarom heeft Omexom de opdracht gekregen?

Wim Harthoorn: “Voorheen verzorgde DNWG het onderhoud. Toen dat stopte, zochten we een lokale partner om dit over te nemen. Onze contactpersoon bij Actemium vroeg of Omexom dit mocht verzorgen. Actemium werkt al een aantal jaar aan het laagspannings- en instrumentatieonderhoud en we zijn daar erg tevreden over. We hadden er vertrouwen in dat het met Omexom ook goed zou uitpakken.”

 

Wat is het (uiteindelijke) doel van het project?

“Afhankelijk van het aantal draaiuren van de centrale, leggen we ongeveer een keer per jaar de centrale compleet stil om (onder andere) preventief onderhoud te plegen aan de hoogspanning. Dit doen we om de centrale bedrijfszeker te houden.”

Welk deel van het project is door Omexom uitgevoerd?

“Omexom heeft onderhoud gepleegd aan de volgende onderdelen:

• De oliegekoelde trafo
• De schakeltuin
• De HS kabel van de schakeltuin
• De beveiligingen van alle componenten”

Zaten er uitdagingen in het project die door Omexom zijn opgelost en/of waarbij Omexom heeft meegedacht en meegewerkt aan een oplossing?

“Er zaten geen grote uitdagingen in het project. Natuurlijk is zo’n eerste keer altijd een beetje wennen, maar het viel me echt mee. Een sterk punt van Omexom is hun flexibiliteit. Ook al probeer je de werkzaamheden nog zo goed te plannen, in de praktijk moet er soms geswitcht worden en dat vraagt om een flexibele opstelling van mensen. Dat ging prima!”

Kijk je mee met onze collega’s?

Flexibiliteit van de Sloecentrale

Our Power, your energy

De Sloecentrale heeft een belangrijke rol in de energietransitie. Het is hele een flexibele centrale die snel kan reageren en inspelen op de voortdurend veranderende vraag naar energie. De opstarttijd is maar 26 minuten!

Veranderende marktomstandigheden zoals gasprijzen, duurzame energiebronnen en netcondities vragen om een energiecentrale die flexibel en betrouwbaar kan inspelen op de energievraag. Sloecentrale investeert flink in technische optimalisaties om de opstarttijd en flexibiliteit onderscheidend te houden. De centrale is een prachtige combinatie van mens en machine, het zijn uiteindelijk de mensen die zorgen voor het optimaal functioneren van de techniek.