Nieuws

RET kiest Omexom voor energievoorziening Zero Emissie Bussen

Mobiliteit / Energie

De RET heeft Omexom gekozen voor de engineering en bouw van de energievoorziening van de Zero Emissie Bussen in de regio Rotterdam. De voorziening bestaat uit vier compactstations en drie inkoopstations die ervoor zorgen dat de laadpunten voor de Zero Emissie Bussen voorzien worden van stroom.

Belangrijke stap naar volledig zero emissie busvloot in 2030

Omexom verzorgt de engineering en ontwerpafstemming, het leveren, monteren, testen en inbedrijfstellen van het energievoorzieningssysteem. Dit is inclusief de behuizing van de compactstations voor de verbinding. In een compactstation wordt 10.000 of 23.000 volt wisselspanning vanuit het gewone elektriciteitsnet via transformatoren omgezet naar 400 Volt wisselspanning voor de bussen. Daarnaast omvat de opdracht ook alle neveninstallaties voor deze energievoorziening. De volledig op afstand bedienbare stations komen bij de bushaltes Capelsebrug en Herenwaard en op de RET-busstallingen Industrieweg (Krimpen aan den IJssel) en Sluisjesdijk (Rotterdam Zuid).

De RET werkt hard om een volledig zero emissie busvloot te realiseren in 2030. De bevolkingsaanwas zet door, de druk op de ruimte neemt toe en de noodzaak om schoon vervoer aan te bieden, is onveranderd. Dit is een mooie stap in de goede richting.

Paul van Schijndel, Business unit manager bij Omexom: ‘Voor ons is deze opdracht een bevestiging van onze expertise op het gebied van de tractie-energievoorziening en het vertrouwen van de RET in Omexom om dit project met succes te realiseren.

Update: Eerste ZEB compactstation in gebruik genomen

De Sluisjesdijk in Rotterdam had de primeur: Het eerste compactstation voor de Zero Emissie Bussen is succesvol ingeschakeld en in gebruik genomen.

Zien hoe de plaatsing van een inkoop- en compactstation in zijn werk gaat? Kijk dan de video.