Nieuws

Renovatieproject Geertruidenberg 380kV opgeleverd

Energie
image

Vandaag hebben de technicians van Omexom en TenneT samen de laatste tests op het 380kV hoogspanningsstation Geertruidenberg afgerond. Zoals verwacht werkt alles perfect en is de klant tevreden. Nog wat vervallen kabels uit de goten verwijderen en dan is het weer het tijd om spullen op te ruimen en het gereedschap in te pakken voor een nieuwe klus. Maar niet voordat we eerst even terugblikken op deze mooie opdracht die zonder montage restpunten is opgeleverd.

Wat was de opdracht?

Het afgelopen jaar zijn in opdracht van TenneT de besturingen en beveiligingen van 7 lijnvelden en 1 koppelveld vervangen in de veldhuisjes. De oude installatie was al 30 jaar oud en de betrouwbaarheid ging achteruit. Door het vervangen voldoet de installatie voorlopig weer aan alle eisen voor een betrouwbare bedrijfsvoering.

Het nieuwe systeem is veel compacter. Waar voorheen de besturings- en beveiligingskasten het gehele veldhuisje vulden, staan er nu 2 kasten waarin alles zit. Ab: “Deze kasten zijn door onze collega’s in Assen gebouwd. De besturing van de primaire componenten gebeurt nu via de VBS (Veld Besturingssysteem).”  Buiten wat steekrelais zitten er geen bewegende componenten in de kasten wat de bedrijfszekerheid ten goede komt. De oude panelen en kasten waren kwetsbaarder door de schakelaars, lampjes en relais en waren gedateerd. De kans dat nu iets defect raakt is veel kleiner.

Ook de glasvezelverbinding naar het CDG t.b.v. de communicatie met het bedrijfsvoeringscentrum is door Omexom aangelegd. Per veldhuisje is de oude communicatie verwijderd en de nieuwe glasvezel op het centrale veldbesturingssysteem in het CDG ingeplugd. Tijdens de gehele ombouw waren er 2 systemen in de lucht. Na de complete ombouw is de oude communicatie geheel verwijderd

Omexom heeft ook de engineering voor dit project zorgvuldig voorbereid. Ab: “Ondanks deze voorbereidingen komen we in de praktijk toch zaken tegen die niet kloppen. Door de goede samenwerking tussen de technicians van Tennet, technicians van Omexom en de montage konden we de problemen snel oplossen en liepen we geen vertraging op.”

En zo is de secundaire bedrijfszekerheid van hoogspanningsstation Geertruidenberg voor de komende jaren weer veiliggesteld.

Een kijkje nemen bij onze collega’s op het station? Kijk dan onderstaande video.