Nieuws

Omexom vervangt 7 velden op hoogspanningsstation Oudehaske

Energie
image

Omexom heeft van TenneT opdracht gekregen om het merendeel van de componenten en daaraan gekoppelde besturing op het 220kV gedeelte van hoogspanningsstation Oudehaske te vervangen. Het doel van het project is de leveringszekerheid van het hoogspanningsnet betrouwbaar te houden door componenten die aan het einde van de technische levensduur zijn, te vervangen. In minder dan een jaar tijd worden de zeven “oude” velden die het station rijk is, gefaseerd aangepakt. Ook heeft Omexom het station voor TenneT vorig jaar nog uitgebreid met een extra veld, zodat het straks weer klaar is voor de toekomst waarin nog meer duurzame energie getransporteerd zal worden.

Station straks weer klaar voor de toekomst

Hoe pak je dat nou aan, zo’n grote klus op een station dat volop in bedrijf is? Siep Bos, aankomend projectleider bij Omexom: “De velden worden per stuk vervangen, je bent dus niet overal tegelijk bezig. Pas als een veld helemaal klaar is, begin je aan het volgende. Zo hoeft er steeds maar één veld buiten bedrijf gesteld te worden en komt de stroomvoorziening niet in gevaar”. In het zogenaamde ombouwplan staat precies in welke volgorde de oude componenten verwijderd moeten worden en de nieuwe geplaatst. Siep: “Voor ieder veld staat een vast aantal ombouwweken gepland. We hebben met elkaar veel tijd geïnvesteerd in de planning, want zo’n veld moet gewoon klaar binnen de tijd die ervoor staat. Daarom werken we ook door als het vriest, sneeuwt of juist met enorme hitte. Bikkels zijn het, mijn collega’s.”

Dylan Dijk, monteur bij Omexom “Waar het bij het eerste veld nog een beetje puzzelen was hoe het meest efficiënt en veilig gewerkt kan worden, loopt dat bij de velden erna allemaal een stuk makkelijker. Echt mooi om te zien dat we met alle collega’s op één golflengte zitten en fijn samenwerken.”

 

Veiligheid is enorm belangrijk bij het werken op een hoogspanningsstation. De engineers van Omexom hebben een veilige zone berekend, zodat de monteurs precies weten waar ze mogen werken én, nog belangrijker, waar niet. Niet alleen de primaire componenten, zoals scheiders, isolatoren, geleiders, vermogensschakelaars en staalconstructies worden door Omexom vervangen. Ze worden ook aangesloten op nieuwe besturingspanelen, die door Omexom zijn geëngineerd en gebouwd. Al met al een omvangrijk project waarbij de brede expertise die Omexom in huis heeft, volledig wordt ingezet.

De werkzaamheden zullen in maart 2022 zijn afgerond.

 

Een kijkje nemen bij onze collega’s op het station? Kijk dan onderstaande video.