Nieuws

Omexom sluit nieuwe stikstofinstallatie aan op hoogspanningsnet

Industrie / Energie

Omexom heeft van TenneT opdracht gekregen om de nieuwe stikstofinstallatie van Gasunie aan te sluiten op het 110 kV hoogspanningsnet.

De opdracht omvat de engineering en de bouw van zowel het primaire als het secundaire deel van twee velden. De aansluiting bij Zuidbroek staat in verbinding met hoogspanningsstation Meeden, dat voor dit doel door Omexom is uitgebreid.  Gasunie heeft als doel om de stikstoffabriek in 2022 in gebruik te nemen.

Waarom een nieuwe stikstoffabriek?

Om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met het winnen van (laagcalorisch) gas in Groningen, is het nodig om de stikstofinstallatie bij Zuidbroek uit te breiden. Door de uitbreiding kan aan meer (geïmporteerd) hoogcalorisch gas stikstof worden toegevoegd, waardoor het geschikt is voor de cv– en kookapparatuur in huishoudens. Dit scheelt ongeveer 7 miljard m3 Groningengas per jaar en dat is ruim een kwart van het (huidige) binnenlandse verbruik van laagcalorisch gas. De nieuwe stikstofinstallatie beslaat een terrein van 12 hectare en heeft een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie.

Omvang van de opdracht

Omexom verzorgt voor TenneT de complete engineering, de levering en montage van de staalconstructies, de hoogspanningsverbindingen en de montage van de hoogspanningscomponenten. Ook de aansluiting op het aardnet en het uitbreiden van het bliksembeveiligingssysteem hoort tot de opdracht. Omexom levert en monteert de besturingskasten en verzorgt de secundaire kabelverbindingen en glasvezelverbindingen tussen deze kasten alsmede een aantal test- en commissioning werkzaamheden.