Nieuws

Omexom Nederland werkt aan engineerstekort met Omexom Tsjechië

Engineering / Energie / VINCI Energies

De vraag naar goed technisch personeel blijft toenemen, net als het werk aan de energietransitie. Omexom zoekt daarom naar alternatieven. Bijvoorbeeld binnen het VINCI Energies netwerk. Als sinds het begin van Omexom in Nederland bestaat er een succesvolle samenwerking met Omexom Tsjechië. Er werken inmiddels vele Tsjechische techneuten in teams van Omexom en zelfs direct voor TenneT aan Nederlandse projecten. Het gaat vaak om uitvoerende activiteiten. Het Nederlandse Engineeringsteam wil die samenwerking graag uitbreiden met engineeringsactiviteiten.

Behoefte aan engineers

We hebben een constante behoefte aan goed geschoolde engineers, zegt Bram van Ooijen, Clientmanager bij Omexom. In Nederland zijn die niet zomaar voor handen. onder andere door krapte op de arbeidsmarkt. Daarom zijn we aan het kijken wat onze Tsjechische collega’s voor ons kunnen betekenen. De samenwerking met Tsjechië gaat uitstekend als het gaat om uitvoerende werkzaamheden. Waarom zou dat op engineeringsvlak niet kunnen?

Samenwerking met Tsjechië

Michal Lovecek, Head of Foreign Business Department bij Omexom in Tsjechië, is dat helemaal met hem eens. De vraag naar goed geschoold technisch personeel bestaat al lang in West-Europa. Bij ons in Tsjechië is er in de hoogspanning een competitieve markt. Dat betekent dat we veel energie moeten steken in het scoren van werk.  In Nederland is volop werk in de energietransitie, waarbij Omexom een gewaardeerde partner is. Dat schept mogelijkheden.

We speelden daar vanuit Omexom Tsjechië op in met een afdeling voor externe activiteiten. Sinds 2015 werken we in de Benelux. Een groot deel van de activiteiten vindt plaats in Nederland. Het zijn met name uitvoerende werkzaamheden die we doen. Samen met Omexom Nederland voeren we projecten uit voor TenneT. Die samenwerkingen gaan uitstekend. Dat blijkt wel uit het feit dat we inmiddels ook direct in dienst van TenneT werken.

Natuurlijk is er verschil in cultuur, de VINCI Energies waarden zijn een mooi bindmiddel. Sommige zaken gaan daardoor vanzelf.

Goed geschoolde harde werkers

Onze mensen werken graag in Nederland. Dat is natuurlijk ook belangrijk. De mentaliteit, open en direct, staat ze aan en de projecten om aan te werken zijn mooi en de kwaliteit van de uitvoering en de aandacht voor veiligheid is hoog. Dat is fijn en daar kunnen ze van leren. Omgekeerd zijn onze mensen goed geschoold en harde werkers. Dat wordt gewaardeerd.

In het buitenland werken is niet voor iedereen. Maar vaak wel voor mensen aan de start van hun carrière. Zeker als het om theoretisch geschoolde mensen gaat. Internationale ervaring is een pre op je cv. Omexom is de enige die dat in Tsjechië kan aanbieden in ons vakgebied. Mensen willen daarom graag voor ons aan de slag. We hebben in Tsjechië goede connecties met de universiteit. Dus die aanwas is geen probleem.

Tsjechische hub

Het idee is dat we beginnen met 1 medewerker. Vervolgens willen we doorgroeien naar een Tsjechische ‘hub’, vertelt Bram van Ooijen. Een groep collega’s die we in kunnen zetten op Omexom projecten in Nederland. Dat kan gewoon vanuit Tsjechië. Wat mij betreft is het essentieel dat de collega’s uit Tsjechië en Nederland elkaar geregeld zien. Maar dat kan gewoon. Sinds een aantal weken werkt Dominik Jedlicka, engineer uit het Tsjechische team, zij aan zij aan een project met een Nederlandse collega. Samen kijken ze hoe dat gaat. Verloopt het soepel of zijn er zaken waar ze tegen aan lopen. Ik ga er van uit dat alles wat ze tegen komen op te lossen is.

VINCI Energies waarden als bindmiddel

De Tsjechische engineers zijn op hoog niveau geschoold. Het werk wat ze voor de Tsjechische netbeheerder  doen, gaat in sommige gevallen zelfs verder dan onze werkzaamheden voor TenneT. De besturingssystemen die de netbeheerders gebruiken zijn gelijk,  aldus Bram van Ooijen. In Nederland is het werk vergaand gereguleerd en vallen veel werkzaamheden onder de verantwoordelijkheid van TenneT zelf. Dat vraagt een andere manier van werken en communiceren. Ook de programma’s die we gebruiken verschillen. Wat kennis betreft hebben we het over bijschaven.  Dat hoeft geen struikelblok te zijn. Dat sluit aan bij de bevindingen tot nu toe. Natuurlijk is er verschil in cultuur, de VINCI Energies waarden zijn een mooi bindmiddel. Sommige zaken gaan daardoor vanzelf.

Oplossing in eigen netwerk

Natuurlijk zijn er mensen die beren op de weg zien. De realiteit is dat er een krapte is aan technisch personeel, met name als we  het hebben over engineers. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren toenemen. Terwijl het werk in onze sector als gevolg van de energietransitie blijft groeien. We moeten dus kijken naar nieuwe mogelijkheden om mensen te werven. Hoe mooi is het als we dat in ons eigen netwerk op kunnen lossen. Ik denk dat dat eventuele moeite meer dan waard is.

 

Michal Lovecek, Bram van Ooijen, Robert van Diest

Dominik Jedlicka en Robert van Diest

Bram van Ooijen en Michal Lovecek