Nieuws

Omexom maakt energievoorziening 9 metrostations ABC lijn RET afstandsbedienbaar

Mobiliteit / Energie / Engineering

RET heeft Omexom opdracht gegeven om de energievoorziening van 9 metrostations van de ABC lijn op afstand bedienbaar te maken en aan te sluiten op het centrale SCADA systeem van RET. Als dit project is afgerond, dan zijn alle metrostations met dit systeem verbonden en kan de installatie beter beheerd en beheerst worden. Omexom verzorgt de software, de engineering en de bouw en montage van de besturingspanelen en de inbedrijfstelling.

Voordelen

De energievoorziening van alle RET metrostations kan straks op afstand bediend worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om de rook- en warmteafvoerinstallatie, de verlichting en de toegangspoortjes. Er zijn verschillende 10 kV invoedingspunten op de lijn. Als er één, om wat voor reden dan ook, niet levert, dan moet de RET er nu nog fysiek heen en handmatig omschakelen naar een ander voedingspunt. Straks hoeft dat niet meer en kunnen ze dat op afstand organiseren. Dat is goed voor de reiziger, want die kan direct verder.

Planning

De engineering en bouw van de panelen zijn klaar en op de verschillende stations geplaatst. Op dit moment worden de panelen aangesloten. Het nieuwe systeem op de gehele ABC-lijn zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden opgeleverd.

Op de middelste foto collega’s Marcel, Shiger en Cemil die even een luchtje scheppen in de pauze.