Nieuws

Omexom levert secundaire installatie voor opleidingscentrum TenneT

Energie / Engineering / Omexom Institute / Referenties

Supertrots zijn we! Het nieuwe opleidingscentrum van TenneT in Ede is opgeleverd. Het centrum, dat beschikt over een volwaardig 110kV hoogspanningsveld, werd uitgebreid met een nieuwe secundaire installatie. Omexom ontwierp de installatie en verzorgde de uitvoering en het functioneel testen van de installatie. Een klus die ons wel is toevertrouwd, gezien onze ervaring met de simulatieomgeving in ons eigen Omexom Institute.

Een simulatieomgeving maakt alles net een tikje anders

De installatie bestaat uit een simulatiepaneel en een viertal hoogspanningsvelden (lijnveld, kabelveld, transformatorveld en een koppelveld). Daarmee kunnen diverse praktijkscenario’s worden nagebootst. Collega’s Rene Bosch, Reinier Wormmeester en Laura Eding werkten samen met TenneT leerlingen en specialisten aan de uitvoering en het testen van de installatie. Laura, monteur in opleiding, vond het best een pittige klus. “De basisgegevens zoals die er normaal zijn, zijn in deze situatie anders.  Doordat een simulatiepaneel is gekoppeld aan de besturing in plaats van een station, ziet de inhoud van de kast er anders uit dan gebruikelijk.” Voor support kan ze terugvallen op ervaren collega Reinier. Dat alles net een tikje anders is, vindt hij juist wel een uitdaging. “Een beetje puzzelen, daar hou ik wel van”, zegt hij.

Een simulatiepaneel  ziet er anders uit dan een standaard paneel

De werkzaamheden

  • Ontwerp simulatiepaneel
  • Uitvoering simulatiepaneel
  • Montagewerkzaamheden (besturing en beveiligingspanelen, voedingsverdelers en gelijkrichters)
  • Testen werkzaamheden (besturing en beveiligingspanelen, voedingsverdelers en gelijkrichters)

“ Zo hoort partnerschap te zijn. Wij zijn trots op de samenwerking en het prachtige resultaat.”

Ralph Alberink projectmanager TenneT

Ralph Alberink

Projectmanager TenneT

Zo maken we samen de energietransitie waar

 Omdat het een simulatieomgeving betreft, was het project technisch ‘anders dan anders’. Dat was een mooie uitdaging”,  zegt Ralph Alberink, projectmanager bij TenneT. “Omexom pakte dat, samen met TenneT medewerkers, fantastisch  op. Met vertrouwen en door het wederzijds belang in het oog te houden, maakten we een groot succes van dit uitdagende project. Zo hoort partnerschap te zijn. Wij zijn trots op de samenwerking en het prachtige resultaat.”

Door de uitbreiding kunnen nieuwe TenneT technici vanaf nu een complete training volgen voor de uitvoering van hun dagelijks werk. Erg belangrijk nu de energietransitie veel vraagt van de teams die het hoogspanningsnet onderhouden.

 

 

Omexommers René Bosch, Reinier Wormmeester en Laura Eding aan het werk tijdens de laatste testwerkzaamheden in het nieuwe opleidingscentrum van TenneT in Ede.

Ook een opleiding Hoogspanning volgen?

Dat kan in Omexom Institute!