Nieuws

Omexom kiest het ruime sop

Energie / Milieu / Referenties

Omexom heeft van Eneco opdracht gekregen om te assisteren bij het losmaken en aansluiten van een beschadigde 24kV kabel tussen twee windmolens in het Prinses Amalia windpark. Het is belangrijk dat de kabel vervangen wordt om het transport van de opgewekte energie niet in gevaar te brengen.

Expertise steeds vaker ingezet bij offshore projecten

Over het windpark

Op 23 kilometer voor de kust van IJmuiden ligt het Prinses Amalia windpark. Het windpark bestaat uit 60 windmolens en wekt sinds 2008 jaarlijks 422.000 MWh stroom op. Dat is qua hoeveelheid vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 125.000 huishoudens.

Wat doen we precies?

Menno Herder, Senior Technician bij Omexom: “Eerst hebben we de oude kabel getest en geconstateerd dat hij, zoals verwacht, niet meer naar behoren werkt. Daarna hebben we hem veiliggesteld (afgekoppeld van de turbine en geaard). Vervolgens is de oude kabel door derden geknipt en verwijderd uit de zeebodem. Voordat de nieuwe kabel door hen tussen de twee windmolens op de zeebodem is gelegd, is hij door ons getest en goedgekeurd. Vervolgens is onder ons toezicht de kabel aan beide zijden gestript en een eindsluiting gemaakt, zodat hij kon worden gemonteerd. Dat is nauwkeurig en tijdrovend werk, maar het is heel belangrijk dat dit goed gebeurt.”

Omexom was verantwoordelijk voor de supervisie van de montage van de kabel (zowel glasvezel als hoogspanning), voor het testen van de gehele “string” inclusief nieuwe kabel middels VLF test en het finaliseren van test- en montagedocumentatie. Menno: “Op zee spelen weersomstandigheden en in deze tijd ook Covid besmettingen een veel grotere rol dan op land, waardoor je nóg flexibeler moet zijn dan normaal. Ik ben trots dat het ondanks deze uitdagingen toch binnen de deadline is gelukt!”.