Nieuws

Omexom bouwt eerste 380kV hoogspanningsstation voor TenneT volgens nieuw standaard ontwerp 

Energie / Bouw / Engineering

Omexom heeft opdracht gekregen van TenneT om een nieuw 380/110kV hoogspanningsstation te bouwen op het bedrijventerrein Zuid Groningen in Ter Apelkanaal. Vandaag werden de handtekeningen gezet onder het contract.   

Het nieuwe hoog- en middenspanningsstation dat TenneT bouwt samen met Enexis Netbeheer is nodig om aan de snelle groei van het elektriciteitsaanbod via wind- en zonne-energie, de verduurzaming en de verwachte toename van de vraag te kunnen voldoen.

Het hoogspanningsstation is het eerste station dat gebouwd wordt in het kader van de netversterking Noordoost Nederland, een van de deelnetten (pockets) die TenneT realiseert om meer ruimte te maken op het elektriciteitsnetwerk tussen Groningen en Drenthe. Ieder deelnet krijgt een eigen op- en afrit naar de hoogspanningssnelweg. Zo kan elektriciteit beter worden verdeeld en ontstaat meer ruimte op het net. Op de meeste plekken leidt dit tot een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de capaciteit.

 Modulair Bouwen

Het station op bedrijventerrein Zuid-Groningen is de eerste die modulair gebouwd wordt volgens een nieuw standaard ontwerp voor de 380kV hoogspanningsstations van TenneT. Door standaardisatie verwacht TenneT sneller te kunnen werken. De komende jaren zal TenneT nog 13 van deze 380kV stations bij bouwen op verschillende plekken in het land.

Marjolein de Gorter-Manhoudt (Director Large Projects Nederland TenneT): “De energietransitie vraagt om een enorme uitbreiding van het elektriciteitsnet en dus onze hoogspanningsstations en – verbindingen. Om dit met hetzelfde aantal mensen te kunnen realiseren, is het werken met een technische standaard écht een must. De afgelopen jaren hebben onze engineers, samen met marktpartijen, een standaard ontwerp ontwikkeld voor de 380 kV-stations. Daar ben ik trots op en ben blij dat Omexom op bedrijventerrein Zuid Groningen nu kan starten met de bouw van ons eerste modulaire 380 kV-station.”

Jos van Uden (Managing Director VINCI Energies Netherlands):  “TenneT en Omexom werken al jaren samen als partners om de energietransitie in Nederland te versnellen. Dit nieuwe hoogspanningsstation gaat meehelpen om ‘de file op het elektriciteitsnet’ op te lossen door een innovatieve nieuwe aanpak. Heel trots dat onze Omexom experts dit gaan bouwen”.

Planning

Het station bij Ter Apelkanaal is een belangrijke schakel in het elektriciteitsnetwerk tussen Groningen en Drenthe. De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels in volle gang. De afgelopen maanden is het terrein bouwrijp gemaakt. Eind maart start Omexom met de bouw en de installatie van het station. Naar verwachting zal het nieuwe station in Ter Apelkanaal 2026 in gebruik genomen worden.

Lees meer op de website van TenneT.