Nieuws

Nieuwe besturing voor Willemsspoortunnel

Mobiliteit / Referenties

Omexom heeft opdracht gekregen van Yunex Traffic B.V. (voorheen Siemens) om de WillemsSpoorTunnel (WST) te voorzien van nieuwe besturing van de Tunnel Technische Installaties (TTI). Tegelijkertijd wordt een detectiesysteem voor stilstaande treinen geïnstalleerd.

Veiligheid, beschikbaarheid en efficiëntie voor de lange termijn gewaarborgd

Over de Willemsspoortunnel

De tunnel is een 2800 meter lange, viersporige tunnel in Rotterdam die de Nieuwe Maas kruist. De tunnel heeft twee buizen en maakt deel uit van de spoorlijn tussen Rotterdam Centraal en Breda. De Willemsspoortunnel is een van de 18 spoortunnels van ProRail.

Over de opdracht

In opdracht van ProRail gaan Yunex en Omexom de verouderde besturing van de tunnel technische installaties (TTI) van de Willemsspoortunnel vernieuwen. De nieuwe besturing wordt gebouwd conform de ProRail Tunnelstandaard (PTS). Daarnaast leveren en monteren Yunex en Omexom ook het Treinstilstand Detectiesysteem. Met deze vernieuwingen wordt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de besturing van de TTI voor de lange termijn gewaarborgd en dragen Yunex en Omexom bij aan de doelstelling van ProRail richting uniformiteit en standaardisatie van haar spoortunnels.

Auke Sjoukema, Projectmanager bij ProRail: “Wij zijn erg positief over de ambitieuze planning vanuit Yunix Traffic en Omexom voor dit project. Daarnaast waren wij positief over de goed doordachte plannen rondom de treinvrije periodes.”

Johan Bel, Rail Systems Engineer (RSE) bij ProRail: “Wij hebben gekozen voor Siemens en Omexom omdat zij veel ervaring hebben met besturingsinstallaties voor tunnels. Wij zijn erg te spreken over de voorgestelde aanpak. Door deze aanpak zijn de zorgen vanuit ProRail weggenomen om succesvol de werkzaamheden binnen de treinvrije periodes te realiseren.”

Uitvoering

Na een gedegen voorbereiding is de uitvoer van het project afgelopen januari gestart. Naar verwachting zal het project in het najaar van 2023 worden opgeleverd.