Nieuws

“Ik solliciteerde bij Omexom vanwege Omexom Institute”

Energie / Omexom Institute / Werken bij

Sinds 2021 biedt Omexom Institute de opleiding Hoogspanningstechniek aan. Het is een twintig weken durend programma waarin praktijk en theorie elkaar afwisselen. Tweemaal per jaar, in februari en september, starten er ongeveer 10 deelnemers. Afgelopen maand studeerden er weer een groep studenten af. Waaronder vier van onze eigen collega’s. “Super waardevol”, zeggen zowel Mario Alsabbag, die de cursus volgde en Suzanne Gelling, HR Business Partner.

Hoogspanningstechniek leer je in de praktijk

Mario Alsabbag, Electrical Engineer: “Toen ik ging solliciteren koos ik specifiek voor Omexom, vanwege het instituut. Zoals de meeste mensen in dit vakgebied volgde ik een opleiding Elektronica. In de opleiding is weinig aandacht voor Energietechniek en Hoogspanning. Dat is zo specifiek en moet je echt in de praktijk leren. In Omexom Institute is een compleet werkend hoogspanningsstation, met al de componenten, nagebouwd. Heel indrukwekkend. Daar kan je in een veilige omgeving praktijkervaring opdoen.”

Ontwikkeling staat centraal

Suzanne: “Met Omexom Institute hopen we techniek aantrekkelijker te maken.  Ontwikkeling staat centraal bij Omexom. Dat we investeren in zoiets als Omexom Institute toont dat mooi aan. Doorgroeien kan, maar hoeft niet. Wil je je ontwikkelen, dan kijken we hoe we je kunnen faciliteren. Veel monteurs groeien bijvoorbeeld door naar voorman of technisch specialist. Dat we onze medewerkers de opleiding Hoogspanningstechniek aan kunnen bieden, is erg waardevol. Om veilig binnen de hoogspanning te kunnen werken heb je veel ervaring nodig. Als er op de reguliere opleidingen als les wordt gegeven in Hoogspanningstechniek dan is dat theorie. Dan meteen aan de slag gaan met hoogspanning, is als autorijden zonder rijles te nemen. Onze opleiding Hoogspanningstechniek bereidt de deelnemers in de praktijk voor op de uitdagingen die werken met hoogspanning met zich meebrengt. Dat geeft veel extra vaardigheden en zelfvertrouwen.”

Opleiding Hoogspanningstechniek

De opleiding Hoogspanningstechniek is een onderdeel van het aanbod van Omexom Institute. We bieden de opleiding samen aan met het Deltion College. Specifieke kennis van hoogspanning is namelijk nodig om aan dit net te kunnen en te mogen werken. De cursus is relevant voor bijvoorbeeld engineers en monteurs die werken voor grote netbeheerders.  Zij leren verspreid over 20 lesdagen alles over hoogspanningsnetten en -stations, risico’s en veiligheidsaspecten van werken met hoogspanning. De cursisten die het examen afronden, ontvangen een wettelijk erkend mbo-certificaat.  

Dieper inzicht

Mario: “De opleiding duurde 20 weken, maar had van mij nog wel langer mogen duren. Er valt nog zoveel te ontdekken en te leren. Ik vind alles reuze interessant. Het practicum sprong er voor mij uit. Gewoon omdat ik het zo leuk vond. De kennis is niet direct toepasbaar in de praktijk van mijn werkzaamheden, maar gaf me een dieper inzicht in mijn taken. Zo kan ik met de juiste kennis en begrip communiceren in het projectteam. Ik ben heel blij dat ik de kans kreeg de opleiding te volgen.”

Passie en ondernemerschap

Suzanne: “Onlangs volgde ik zelf een training Hoogspanning voor ‘dummies’ aan Omexom Institute. Ik vond het fantastisch om te horen dat het instituut een initiatief is van onze collega’s uit Assen. Zij zagen dat dit nodig was om de energietransitie vooruit te helpen en zijn aan de slag gegaan. Ze maakten er een leerproject van. Het ontwerp is door onze junior engineers ontworpen en gebouwd door onze junior monteurs. Dat is toch passie en ondernemerschap pur sang? Daar ben ik trots op!”

Suzanne Gelling bij Omexom Institute

Mario Alsabbag, Jeroen Nijholt, Wesley Stratingh en Sander Harms

Meer weten over Omexom Institute?

Omexom Institute is een opleidingsnetwerk voor de energiesector. Het biedt bedrijven en individuen de mogelijkheden om hun vaardigheden te versterken. De energiemarkt heeft behoefte aan nieuwe talenten en expertise om de doelstellingen van de energietransitie te bereiken. Omexom Institute inspireert mensen om van hun ideeën werkelijkheid te maken en op deze manier hun steentje bij te dragen aan het bereiken van deze ambitieuze doelstellingen. Deze aanpak sluit aan bij de ambitie van Omexom om de preferred partner te zijn van de spelers in de energiemarkt.