Nieuws

Hijskraanwerkzaamheden behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden

Veiligheid / Energie / Industrie

Hijswerkzaamheden behoren naast het werken met elektriciteit tot de meest risicovolle werkzaamheden op onze projecten. Omdat het als het misgaat ook écht goed mis kan gaan. Om veilig werken en veiligheidsbewustzijn te bevorderen, houden we geregeld een toolboxmeeting. Voor de risicovolle hijswerkzaamheden gaan we een stapje verder.

Zo gingen we een stapje verder

Afgelopen weken trainden we al onze leidinggevenden, werkvoorbereiders, voormannen en -vrouwen in de praktijk bij Omexom Institute. We stonden uitgebreid stil bij een goede voorbereiding van hijswerkzaamheden, de verantwoordelijkheden en de risico’s die ermee gepaard gaan. Zodat zij hijs- en takel werkzaamheden veilig kunnen (laten) uitvoeren. Ronald Dreier, Projectleider bij Omexom over de training:

“Het was een super waardevolle training. Je krijgt heel andere inzichten. Een toolbox is toch een stuk minder diepgaand. We leerden nu in de praktijk belangrijke onderdelen controleren. Staat de kraan bijvoorbeeld goed opgesteld, zijn de benodigde keuringsstickers aanwezig en is het hijsplan in orde? Als hoofdaannemer zijn wij verantwoordelijk, ook voor hijswerkzaamheden die een onderaannemer uitvoert. Dan is het fijn als je niet alleen op de goede wil en uitvoering van de aannemer hoeft te vertrouwen, maar zelf een kwalitatieve controle kunt doen. Nu heb ik tools en de zelfverzekerdheid uit de praktijk om de hijskraan te controleren en daarmee de veiligheid te vergroten.”

Benieuwd hoe dat in zijn werk ging? Bekijk hieronder de foto’s die we tijdens een van de trainingen maakten.