NL | EN

VR-bril optimaliseert veilig werken op stations

‘In virtual reality ervaar je de heftige gevolgen als je een protocol niet volgt.’

Omexom ontwikkelde trainingsscenario’s voor een VR-bril. VR-trainingen stimuleren het veiligheidsbewustzijn en versterken de voortgang van de energietransitie.

Het grid is de ruggengraat van onze economie en samenleving. Een backbone die de komende jaren alleen maar zwaarder belast zal worden. En, door de energietransitie, complexer zal worden. De werkzaamheden aan het grid zullen dus toenemen. Tegelijkertijd neemt de instroom van specialisten op de arbeidsmarkt, die dit moeten realiseren, niet toe.

De druk op de beschikbare en actieve specialisten zal alleen maar toenemen. Dat kan leiden tot stress en grotere risico’s. En dat kan uiteraard niet. De specialisten moeten veilig kunnen werken. En: het werk aan het grid moet door kunnen gaan. Want het is een essentieel onderdeel van de energietransitie.

“Daarom ontwikkelden we een app voor een VR-bril. Met deze bril kunnen we onze mensen trainen in virtual reality. In die virtual reality doorlopen ze precies dezelfde procedurele stappen als in de werkelijkheid tijdens het werken op een station. In de werkelijke werksituatie kan een klein foutje fatale gevolgen hebben”, vertelt René Nieborg, veiligheidsmedewerker van Omexom.

Waarom met die VR-bril trainen? “Bij veilig werken gaat het vooral om je steeds bewust te zijn van de situatie waarin jij en je collega’s zich bevinden en van wat de risico’s zijn. Tijdens de virtuele training ervaar je de heftige gevolgen als je maar een klein onderdeel van het protocol niet volgt, zoals een vlamboog of ontploffing. Dit scherpt het bewustzijn enorm. Je ervaart bijvoorbeeld dat onbewust handelen op basis van routine niet kan.”

In onderstaande video laat René de omgevingen zien waarbinnen in de app virtueel getraind wordt.

“We ontwikkelen voor de bril alle mogelijke scenario’s voor werksituaties op een station. Daarbij gaat het er niet alleen om dat je je eigen protocol goed uitvoert. Het is ook belangrijk dat je let op wat de anderen in die situatie doen”, benadrukt René.