NL | EN

Toekomstige veranderingen in power quality beheersen

De energietransitie en de digitale transitie zullen leiden tot grote doorbraken. Hiervan is ook Gerrit Scharrenberg, asset manager electricity bij Rendo, overtuigd. Rendo beheert het gas- en elektriciteitsnetwerk in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel. Maar er zijn volgens hem meer doorbraken nodig. Ook in het denken over de mogelijkheden van de energietransitie en de digitale transitie.

“Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om via het netwerk elektriciteit van producenten op te slaan in de accu’s van elektrische auto’s als het aanbod van energie groter is dan de vraag.  En die vervolgens op het juiste moment weer aan te bieden aan gebruikers. Want het is zonde om al die accu’s – in de nabije toekomst van misschien wel 100 kW – niet optimaal te benutten. De digitalisering maakt het mogelijk.”

“Volgens de wet mogen wij – net als andere netwerkbeheerders – er alleen voor zorgen dat de elektronen getransporteerd kunnen worden. Maar we moeten straks wel alle slimme noviteiten van energieleveranciers aankunnen. Daarbij moeten we ook blijven waarborgen dat de maximale capaciteit over ’t net heen kan en het net in balans blijft.”

Daarom is Rendo al bezig met het digitaliseren van haar net. Onder andere om te kijken wat de invloed is van alle nieuwe technologie op het net. Neem bijvoorbeeld het aansluiten van elektrische auto’s op het net. “Die kunnen een verschillende power quality met zich mee brengen. En die willen wij wel in beeld hebben. Al die duizenden auto’s bij elkaar kunnen enorme schommelingen veroorzaken. Dat willen we voorkomen.”

Wat voor auto’s geldt, gaat bijvoorbeeld ook op voor de zonnepanelen bij de mensen op het dak, vertelt Gerrit. “Die kunnen ook in kwaliteit erg verschillen. Het wordt dus een grote doorbraak om het omgaan met veranderingen in power quality goed in de vingers te krijgen. En het net daarbij goed en stabiel te houden.”

Een andere grote doorbraak is wellicht om niet direct het hele gasnetwerk in de ban te doen, denkt Gerrit. “Wij zeggen: wel van het Slochteren-gas af, maar vervang dat door opgewaardeerd groen biogas of waterstof. Want door helemaal van het gas af te gaan, moet het elektriciteitsnetwerk enorm worden uitgebreid. Dat is – zeker op korte termijn – niet haalbaar.”