NL | EN

Studenten bereiken doorbraak met solar boat

Eerste voertuig aangedreven met dunne-film zonnecellen 

Studenten van de Universiteit Twente zijn er als eerste in geslaagd om een boot te laten varen met ultradunne zonnecellen. Een doorbraak.

Dunne-film zonnecellen zijn al een paar jaar op de markt, maar worden nog niet op grote schaal toegepast. Zonde. Een team van vijftien technische studenten aan de Universiteit Twente omarmde de techniek en liet zien hoe groots de potentie ervan is.

Bouw een boot
Bouw zelf een solar boot dat is de uitdaging waar het team studenten twee jaar geleden aan begon. Voor de aandrijving van de motor kozen de studenten voor het gebruik van dunne-film zonnecellen. Een gewaagde keuze, want de techniek was nog nooit eerder toegepast op een voertuig, laat staan op een boot.

Jasper Admiraal studeerde destijds Werktuigbouwkunde en leidde het project. Hij licht de keuze toe. “Normaal gesproken wordt bij het opwekken van zonne-energie gebruik gemaakt van silicium zonnecellen, zoals die ook op daken van de huizen liggen. Die hebben als nadeel dat het materiaal vrij bros is en daarom snel beschadigt.” Op een boot levert dat een risico op. “Je wil geen risico lopen een zonnecel te beschadigen tijdens het aanleggen en het afmeren.”

Flexibeler dan traditionele zonnecellen
De studenten kozen daarom voor dunne-film zonnecellen. Het materiaal is even flexibel als (bijvoorbeeld) een placemat. De cellen werden door de studenten aan beide kanten gelamineerd en op de boot geplakt. “Mensen die het zagen, vroegen zich af wat de stickers betekenden”, herinnert Jasper zich. “Als we dan vertelden dat het de energieopwekking was, waren mensen verrast. Bij zonnepanelen denken veel mensen aan platen op het dak en niet aan flexibel materiaal.”

In totaal gebruikten de studenten 10,5 vierkante meter film, goed voor een opbrengst van 1750 wattpiek. “Dat is ruimschoots genoeg om op hoge snelheid mee te varen én een 1,5 kWh-­accu mee op te laden. Dat laatste is wel nodig, omdat bij bewolking de energieopbrengst lager is.”

 

Revolutionair
Dunne-film zonnecellen worden al toegepast in elektronica en zonnepanelen, maar zijn nog niet eerder toegepast op een voertuig, vertelt Jasper. “In dit project loten we zien wat je allemaal kunt doen door nieuwe technieken toe te passen.”

Volgens Jasper zijn de mogelijkheden van deze techniek oneindig, met dank aan de flexibiliteit van het foliemateriaal. “Het materiaal is heel geschikt om bijvoorbeeld de bolling van het dak van je auto mee te volgen. Maar ook in architectuur en zelfs in kleding voorzie ik toepassingen.”

Omdat de techniek nog nieuw (en kostbaar) is, wordt deze nog niet breed ingezet. Maar goed nieuws: de zonnecellen zijn nog volop in ontwikkeling. Daardoor wordt de techniek steeds toegankelijker en uiteindelijk ook goedkoper.

De doorbraak van de studenten is iets waar ze trots op mogen zijn. “Het is mooi om te laten zien wat er mogelijk is met nieuwe technieken.”

Dat alle vijftien teamleden tijdens het project nog studeerden, was eerder een voordeel dan een handicap, meent Jasper. Er werd namelijk volop geprofiteerd van de kennis van de hoogleraren en van de contacten met het bedrijfsleven, zonder de frisse blik te verliezen. “Omdat veel dingen nieuw voor je zijn, werk je nog niet binnen een kader. Je hebt weliswaar je kennis uit de opleiding, maar door nieuwe inzichten kom je al snel uit op iets nieuws.”

Meer artikelen uit de PowerUpdate lezen? Klik hier.