NL | EN

Stefan Nieuwenhuis over het onvoorspelbare aspect in zijn vak

Stefan Nieuwenhuis, Technician bij Omexom sinds 2016

Wat is er zo leuk aan jouw baan?

“De afwisseling. De ene dag ben je aan het veiligstellen, overleg je met engineering over een tekening die niet klopt en ondersteun je collega’s bij de montage. De andere dag heb je testwerkzaamheden, overleg je met de klant over wat er nog moet gebeuren voordat een veld in bedrijf genomen kan worden en werk je de administratie bij. Echt, geen dag is hetzelfde.”

Wat is er zo leuk aan het werken bij Omexom?

“De lijnen met kantoor zijn heel kort. Als er buiten iets voorvalt en ik bel, dan wordt het direct opgepakt. Ook is het fijn dat ik de verantwoordelijkheid krijg om mijn werk zelf te organiseren. En het onderhouden van contacten met de verschillende partijen die te maken hebben met het project waar ik aan werk, is een aansprekend onderdeel.” 

Welke uitdagingen zijn er?

“We hebben regelmatig te maken met oude installaties waar we op moeten voortborduren. Engineering moet soms werken met oude tekenpakketten, terwijl de situatie in het veld inmiddels aangepast is, waardoor er tijdens de uitvoering uitdagingen ontstaan. Aan ons de taak om het dan toch passend en werkend te krijgen. Natuurlijk kun je van tevoren op het werk gaan kijken om te zien of tekeningen kloppen, maar sommige dingen zie je pas als je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan de besturing. Maar het onvoorspelbare maakt het werk ook wel weer leuk, zeker als je het uiteindelijk toch weer voor elkaar krijgt.”

Van welke dingen krijg je energie?

“Als de sfeer goed is en we hebben lekker met elkaar gewerkt, dan ben ik tevreden. Als de sfeer minder is, dan doe ik mijn best om dat te veranderen. Dat vind ik geen opgave, maar juist leuk om te doen. Ook krijg ik energie van het overbrengen van kennis op collega’s die graag meer willen weten over mijn werkzaamheden of de installatie waaraan we op dat moment werkzaamheden uitvoeren.”

Waar ben je trots op?

“Dat ik een fulltimebaan hebt en daarnaast ook nog een HBO-studie volg. Dat ik dat goed weet te combineren, daar ben ik wel trots op.”

Welke uitdagingen en ontwikkelingen zie jij in de toekomst binnen jouw vakgebied?

“Een heleboel. Op het hoogspanningsstation waar ik nu aan het werk ben bijvoorbeeld, pakken we een klein stukje van de installatie aan. Het kan best zo zijn dat we over een poosje een opdracht komt voor een ander stukje. Ik denkt dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Dat ze er toch eerder voor kiezen om een compleet veld of zelfs een heel station te vervangen, in plaats van iedere keer een klein stukje.”

Volgende stap?

“In de toekomst lijkt het me interessant om in ons eigen opleidingsinstituut aan de slag te gaan, zodat ik mijn kennis kan overdragen aan anderen. Laten zien wat ik doe en wat er allemaal mogelijk is. Dan word ik dus eigenlijk een soort mentor voor nieuwe collega’s die ons vak willen leren. Maar eerst nog mijn eigen studie afronden. Naast mijn fulltimebaan studeer ik namelijk in de avonduren elektrotechniek aan het HBO. Ik zit nu in mijn derde jaar. Na mijn studie wil ik eerst nog een paar jaar ‘buiten spelen’, zoals wij dat noemen, want dit werk is gewoon hartstikke leuk. Projectleider worden lijkt me ook leuk. Maar, nogmaals, eerst mijn studie afronden!”