NL | EN

Wij sorteren voor op next level Stationsautomatisering

Doet u mee?

20 september | Auteur: Maarten de Vries, Client Manager

De energiewereld is volop in beweging. Dat blijkt ook uit de terminologie die iedere specialist uit ons vakgebied kent: energietransitie, IT / OT, IEC61850, cybersecurity. Daardoor verschuiven we in rap tempo van een conventionele en overzichtelijke installatie naar een digitaal en – soms – kwetsbaar net.

Deze trend wordt voor een groot deel gedreven door de veranderende bedrijfsvoering van onze energienetten (decentrale opwekking met bijvoorbeeld biomassa of wind & zon), een vernieuwende wijze van maintenance en de hoge afhankelijkheid én verwachtingen van eindgebruikers. Een ding is zeker: dit alles roept vele vragen op, maar niemand heeft dé oplossingen. Hoe zorgen we er dan voor dat we al deze veranderingen kunnen bijbenen?

Next level Stationsautomatisering: wat is dat precies?

Dat is een vraag die ons bij Omexom in Zwolle dagelijks bezighoudt. We beschikken over zeer gedetailleerde en jarenlange domeinkennis en hebben dus uiteraard onze eigen ideeën, maar de input van onze klanten blijft daarbij natuurlijk het belangrijkste. Want samen met hen bepalen we de marktvraag en samen geven we onze toekomst vorm. Daarbij volgen we een duidelijke koers: we gaan langdurige samenwerkingen aan en plaatsen kwaliteit vóór commercieel resultaat.

Vooral op het gebied van Stationsautomatisering zien we vragen, bijvoorbeeld op het gebied van Cybersecurity, IEC61850 Process bus (of alternatieven) en IT / OT-koppelingen. Ook daarover hebben we onze ideeën, maar daar hebben we onze klanten voor nodig om ze concreet te maken en uit te voeren! Dat doen we bij voorkeur in nauwe samenspraak.

Een deel van onze strategie voor next level Stationsautomatisering hebben we vertaald in onze – volledig in eigen beheer ontwikkelde en gebouwde – testopstelling. Met deze multi-inzetbare testopstelling kunnen we onder andere integrale IEC61850 end-to-end testen uitvoeren op zowel stations- als op process bus level. De testopstelling, die momenteel bestaat uit een veldsimulator en drie mobiele testunits, is op meerdere fronten inzetbaar. Te denken valt aan:

·        FAT/SAT + end-to-end test op locatie·        Het vinden van de match tussen IT en OT
·        Onderzoek naar Interoperability IED’s·        Demonstraties
·        Cybersecurity vraagstukken oplossen·        Opleiden specialisten (intern/extern)
·        Testen van ‘new equipment’ OEM’ers

Hoe kunnen we u helpen bij het vormgeven van de energietransitie?

Onze dienstverlening houdt niet op bij deze testopstelling. Met een netwerk van 12.000 Omexom collega-specialisten zijn we dagelijks op alle denkbare manieren betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe trends en functionaliteiten in de power & grid-markt. We weten wat er speelt, zijn flexibel, professioneel, hanteren korte lijnen en denken graag met u mee. Nieuwsgierig naar wat we voor u kunnen betekenen op het gebied van stationsautomatisering of andere aspecten van de energietransitie? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met u mee.

Bel of mail Maarten de Vries