NL | EN

Senegal kiest voor hybride faciliteiten om afgelegen gebieden van elektriciteit te voorzien

De komende tien maanden bouwt Omexom acht zonne-energiecentrales in Senegal, waarvan er zeven ook gebruik zullen maken van generatoren op fossiele brandstof. Op die manier voorziet het afgelegen en moeilijk toegankelijke gebieden van elektriciteit.

In Senegal kan er op meerdere manieren met zonne-energie gewerkt worden. Naast grote zonne-energieparken zoals Bokhol (20 megawatt) ontwikkelt het land ook kleine hybride-units om de elektriciteitsbevoorrading van afgelegen gebieden te garanderen. Deze tweevoudige aanpak is kenmerkend voor het project van Omexom, dat verspreid over het hele land acht zonne-energiecentrales aanlegt voor Senelec, de openbare energieleverancier van Senegal.

De acht zonne-energiecentrales zullen een totale capaciteit van 17 megawatt (MW) hebben, 140.000 gezinnen van elektriciteit voorzien en maar liefst 18.919 ton CO2 per jaar besparen. De centrale in Thiès, die ten oosten van Dakar gebouwd wordt, is de grootste en meest conventionele van de acht. Hij wordt rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet en levert 15 MW aan voor de bevoorrading van de hoofdstad, samen met conventionele thermische krachtcentrales.

Alexandre Haueisen, directeur Hernieuwbare Energie bij Omexom: “Het voordeel is dat dergelijke energiecentrales hernieuwbare energie aanvoeren en zo het net in balans houden en de stabiliteit ervan garanderen.” Zonne-energie kan alleen overdag en bij bepaalde weersomstandigheden opgewekt worden. Zonder back-up van alternatieve bronnen zou dat dus tot stroomonderbrekingen kunnen leiden. “Idealiter wordt het elektriciteitsnet gevoed met 20 tot 30% elektriciteit uit zonne-energie”, voegt hij eraan toe.

Autonome werking

De zeven andere zonne-energiecentrales hebben samen een capaciteit van 2 MW. Zij dienen een ander doel. De kleine centrales die niet op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, moeten autonoom werken en afgelegen gebieden op de Saloum-eilanden en de oostelijke steden Tambacounda en Kolda (dicht bij de grens met Gambia) van elektriciteit voorzien. In dat geval zijn hybridecentrales dé oplossing, stelt Alexandre Haueisen. In Tambacounda en Kolda wordt zonne-energie dan ook aangevuld met dieselgeneratoren. Op de Saloum-eilanden komt er ook nog een energieopslagsysteem bij. “Batterijen helpen het micronet in balans te brengen, maar zijn wel duurder. Toch zijn ze van cruciaal belang op een eiland”, zegt de directeur Hernieuwbare Energie van Omexom. Het energiebeheersysteem beheert zowel de elektriciteit uit zonne-energie en dieselgeneratoren als het opslagsysteem zelf. Even belangrijk is het feit dat de Saloum-eilanden in een beschermd gebied liggen. Ook daar moet dus rekening mee gehouden worden tijdens de bouw. “Dat maakt de uitdaging voor Omexom alleen maar groter”, zegt hij.

Managementtool

Voor de hybridebronnen van de zonne-energiecentrales moet tevens een managementtool ontwikkeld worden. Het energiebeheersysteem (EBS) dat Omexom zal installeren, beheert niet alleen de elektriciteit uit zonne-energie en dieselgeneratoren, maar op de Saloum-eilanden ook het opslagsysteem zelf. Alexandre Haueisen wijst erop dat elk EBS vanaf de Omexom-site beheerd zal kunnen worden, om een optimale continuïteit en zo weinig mogelijk stroomonderbrekingen te garanderen. Wat betreft de energiebevoorrading zijn de centrales volledig onafhankelijk, maar voor communicatiedoeleinden zijn ze wel met elkaar verbonden.