NL | EN

Met elkaar kunnen we zoveel meer

Mateusz van StrienSenior Technician Omexom over innovaties

We spreken Mateusz in Assen, op één van de vier Omexom Business Units. Mateusz heeft ontzettend veel plezier in zijn werk en raakt er bijna niet over uitgepraat. Dat komt onder andere doordat hij zich bezighoudt met de ontwikkeling van Omexom en daar veel vrijheid in krijgt. Mateusz: “We zijn bijvoorbeeld een specialistenteam aan het opzetten om onze opdrachtgevers nog beter te kunnen helpen. We willen een project van A tot Z uitvoeren. Ik kijk wat hiervoor nodig is, welke kennis en kunde hebben we al in huis en waar halen we de ontbrekende schakels vandaan?” Hij kijkt ook welke collega’s binnen het specialistenteam passen, om zo met elkaar Omexom een stap vooruit te brengen.

Wij voeren projecten toch al van het begin tot het eind uit?

Mateusz geeft aan dat er tegenwoordig heel veel zogenaamde UAV-GC contracten zijn. Binnen dit contract is niet alleen het ontwerpen en bouwen (waar Omexom al heel veel ervaring mee heeft) onderdeel van de werkzaamheden, maar ook het testen en bedrijfsvaardig gereed opleveren van de installatie. Mateusz: “Tot nu toe was dit de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, maar zij zien graag dat wij dit stuk ook voor ze uitvoeren.

Welke bijvoorbeeld?

“Het eerste project dat eraan komt, gaan we nog gezamenlijk doen met onze klant. Dan kunnen we niet alleen zien welke expertise we nog nodig hebben, maar ook hoe de klant het graag uitgevoerd wil hebben.” Mateusz laat de nieuwe meetapparatuur zien, waarmee ze meettransformatoren en transformatoren kunnen testen. Zijn collega’s worden getraind om met deze nieuwe apparatuur te kunnen werken.

Wat is de volgende stap?

Het onderhoud van aansluitingen is iets waar Omexom veel kennis en kunde voor in huis heeft in de verschillende business units. Mateusz: “Door met elkaar de expertise te bundelen, leren we veel van elkaar.”

Een andere stap is de testkast die ontwikkeld is om secundaire panelen te testen. Hiermee kan het foutpercentage aanzienlijk verkleind worden, omdat in de werkplaats functioneel en integraal getest wordt. Mateusz: “We zitten nu nog in fase A, waar de standaard controles plaatsvinden, maar we willen straks naar een volledig geautomatiseerd systeem. Je hangt als het ware de kabels van het paneel aan de testkast, drukt op start en er rolt een complete foutrapportage uit.

Verder nog plannen?

Mateusz: “Het digitaliseren van onze testformulieren, zodat al het papierwerk verleden tijd is, onze collega’s veel gemakkelijker kunnen registreren en onze opdrachtgever direct geïnformeerd wordt, is een handige ontwikkeling. En inmiddels zijn we met het tweede Virtual Reality scenario bezig om onze collega’s op het gebied van veiligheid te trainen. In het eerste scenario wordt er met een hoogwerker getraind, het volgende scenario is pittiger, namelijk een veld veiligstellen. Het is echt super om me met dit soort ontwikkelingen bezig te mogen houden!”