NL | EN

Inspelen op de technologie van morgen

Hoe Omexom 3D-technologie inzet voor ontwerpvraagstukken

Dennis Rekveld zet 3D-technologie in om opdrachtgevers te helpen bij hun ontwerpvraagstukken. Waarom is dit een positieve ontwikkeling in de energiebranche?

Voordelen van 3D-technologie

We spreken Dennis in Zwolle, de engineeringslocatie van Omexom die opdrachtgevers helpt bij ontwerpvraagstukken van hoogspanningsinstallaties. Als Client Manager is Dennis de schakel tussen de opdrachtgever en de werkvloer. In deze rol stuurt hij een team van (lead) engineers en tekenaars aan. Dennis is één van de initiatiefnemers om 3D-technologie toe te passen binnen de engineeringsafdeling van Omexom: “Door deze technologie in te zetten wordt het voor de opdrachtgever, andere stakeholders en onszelf beter inzichtelijk hoe de hoogspanningsinstallatie eruit komt te zien. Ook kunnen we de integraliteit hiervan bewaken!”

Dennis legt uit waarom hij zo enthousiast is over deze ontwikkeling: “In bijvoorbeeld de industriebranche wordt er al langer gebruik gemaakt van 3D-technologie. Deze trend zet zich door naar onze markt, omdat deze ontwikkeling veel voordelen met zich meebrengt.”

Je kunt een aantal ontwerpvoorwaarden in de 3D-software vastleggen, waardoor je de kansen op ontwerpfouten minimaliseert. “Hierdoor verlagen wij onze faalkosten.” Omdat het ontwerp wordt gevisualiseerd, hebben Engineers ook een ander groot voordeel: ze zijn beter in staat om de bestaande ruimte slimmer in te delen. “Zeker bij een uitbreiding op een bestaande installatie, is de beschikbare ruimte – of de samenhang met de bestaande installatie- vaak een uitdaging. Door het ontwerp te visualiseren in 3D, kunnen Engineers de ruimte slimmer benutten en de aansluiting op de bestaande installatie controleren”, legt Dennis uit.

Engineers blijven stimuleren

“De technologie gaat in een rap tempo vooruit” vertelt Dennis. Hij merkt dat de Engineers goed reageren op het feit dat Omexom stappen maakt om deze technologie te implementeren. “Privé zijn zij vaak al met de laatste technieken bezig. Ze vinden het leuk om dat op de voet te volgen.” Zo ook met 3D-technologie. De Engineers zijn op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en halen er energie uit om zich daarin te verdiepen. Dennis: “In mijn rol is het des te mooier dat ik mijn team kan stimuleren om die interesse te gebruiken.”

Hoe nu verder?

Op de langere termijn ziet Dennis veel mogelijkheden voor 3D-technologie binnen Omexom. “We kunnen 3D-technologie koppelen aan planningen, door een simulatie te maken van hoe bijvoorbeeld een hoogspanningsstation gebouwd wordt”. Veiligheid is altijd erg belangrijk. “Zo’n visuele simulatie kan ons daar zeker bij helpen.” Ook op het gebied van inkoop kan er een efficiëntieslag gemaakt worden. “Met één druk op de knop kunnen we materiaalstaten aanmaken en machines voor de productie van staal aansturen. Dit is ook positief voor collega’s in het veld in de fabricage- en montagefase.”

Ten slotte kunnen we onze ontwerpen uitwisselen met de opdrachtgever en andere stakeholders in een project. “Op die manier kunnen we meerdere 3D modellen samenvoegen en de interfaces bewaken. Eventuele ‘clashes’ worden hierdoor vroegtijdig geconstateerd”, legt Dennis uit.