NL | EN

Diploma op zak en dan?

Kies voor de werkgever die het beste bij je past

6 juli | Auteur: Roy Bosman, Lead Engineer

Weet jij wat je moet doen als je thuiskomt van de diploma-uitreiking en er staan ineens drie headhunters voor je deur? En ze beweren alle drie dat ze jouw droombaan hebben. Mooie uitdaging toch? Mijn ervaring is dat kiezen best lastig is en dat dit al in vroeg stadium tijdens je studie begint. Ik vind het leuk om je te helpen bij deze keuze en dat begint al tijdens je studie. Tijdens de gastcolleges die ik verzorg, leren we elkaar kennen en komen we erachter of je past bij Omexom. En, nog belangrijker, of Omexom past bij jou! En als we samen denken dat dat zo is, dan kun je bij Omexom een dagje sfeer proeven, stage lopen of zelfs afstuderen.

Gastcolleges

Sinds 2014 ben ik lead-engineer bij Omexom en geef ik regelmatig gastcolleges op Hogeschool Windesheim. Het is niet alleen leuk om kennis over te dragen, maar ook om in contact te komen met studenten! Want wie zijn nou die engineers van de toekomst? Ik kom zelf uit 1980 en ben, zoals ze dat zo mooi zeggen, van generatie Y. En de huidige jongeren behoren tot generatie Z, waar digitalisering en automatisering gesneden koek is. Aan de andere kant wordt er steeds meer van deze generatie verwacht omdat ze mondiger zijn, beter voor zichzelf kunnen opkomen en kunnen multitasken. Ik merk dat het voor veel jonge mensen lastig blijft om in te schatten wat er verwacht wordt. Herken je dat? Weet jij wat er van je verwacht wordt als je het bedrijfsleven instapt? Wat ik me nog goed kan herinneren is dat ik onzeker was toen ik voor het eerst ging solliciteren. Wat kan mijn werkgever van me verwachten? Maak ik de juiste keuzes? Wat staat me in de toekomst te wachten? Het valt bijvoorbeeld niet altijd mee om je voldoende te blijven ontwikkelen als er veel tijdsdruk is bij lopende projecten. Ik probeer jongeren bewust te maken van hoe het in de praktijk gaat en deel graag mijn ervaring om inzicht te geven en te helpen met de keuzes waar je in de toekomst mee te maken krijgt.

Excursie

Toen Hogeschool Windesheim me vroeg om een gastcollege te combineren met een excursie hoefde ik niet lang na te denken. Want wat is er mooier dan de theorie in de praktijk te laten zien? Samen met 23  derdejaars studenten en hun docenten zijn we naar de NorNed verbinding in Eemshaven geweest. De NorNed-kabel is een gelijkstroom-hoogspanningskabel over de bodem van de Noordzee tussen Noorwegen en Nederland. De kabel wordt onder andere gebruikt om overdag goedkope met waterkracht opgewekte en dus schone elektriciteit uit Noorwegen te importeren. Eerst bezochten we het kantoor van  Omexom in Assen waar onder andere beveiliging- en besturingskasten worden gebouwd en primaire componenten worden geassembleerd. Ik heb daar de theorie uitgelegd van de opbouw en beveiligingsfilosofie een dergelijke buitenlandse kabelverbinding. Omexom is op dit moment aan het werk bij een vergelijkbaar project, dus ik zit weer middenin de materie. Daarna zijn we naar Eemshaven gegaan om in het echt te zien hoe het werkt. Het mooie van zo’n dag is dat ik uitgebreid de tijd heb om persoonlijk met studenten te praten.

Veel succes met het kiezen van de juiste baan! Hulp nodig? Je mag me bellen of mailen. Ik zie ernaar uit!

Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn